2 veelgemaakte voedingsfouten (vooral) bij vrouwen (cc: Fajah Lourens)

Ik haak ook even aan bij de januaritrends: voeding en diëtiek. Veel ophef rondom Fajah Lourens en haar dieet. Allemaal prima als je klakkeloos alles overneemt wat zij zegt. Het zette mij wel aan het denken over twee fouten die vrijwel alle vrouwen maken als gevolg van haar advies (waardoor je niet afvalt of platte buik gaat krijgen):

Hier zijn ze:

1) Jezelf UITHONGEREN op 1000-1200 calorieën per dag (of minder)

Je continu hongerig voelen omdat je moet afvallen, alle sociale bijeenkomsten expres laten schieten en je favoriete voeding uitbannen (tot het punt dat je het opgeeft en je eraan overgeeft en je met wijn en chocola je Netflix serie gaat marathonkijken).

Lees dit zorgvuldig: er is MEER aandacht voor diëten en fitness dan ooit. Iedereen weet wat ze moeten doen. En toch zijn we als land nog nooit zo dik, depressief, obsessief en ziek geweest als nu. 

^^ Lees het nog een keer.

Als meer informatie leidde tot meer resultaat, waren we allemaal miljardairs met perfecte sixpacks – Derek Sivers

Nu de tegenovergestelde fout:

2) “Vrouwen die 2000 kcal eten zijn allemaal dik”

Ik denk dat Dafne Schippers op trainingsdagen er wel 3000+ kcal eet, is zij nu ook dik? Nee? Maar je zei toch ‘alle vrouwen’? Als jij een actieve vrouw bent en jij hebt 2000 calorieën nodig per dag, heb je dat nodig.

Op je pak melk staat dat een vrouw 2000 kcal moet eten en dat kan voor 22% (gok) van Nederland gelden, maar nooit voor iedereen. Dat is net zoiets als alleen maat 38 verkopen in een schoenenwinkel. 15% past de schoen, de rest niet. Dat is nou de dieetwereld.

Over het algemeen:

– Verbranden jongere vrouwen meer calorieën dan oudere vrouwen (andere omstandigheden blijven hetzelfde)

– Verbranden actieve vrouwen maar calorieën dan passieve vrouwen

– Verbranden lange vrouwen meer calorieën dan kleine vrouwen

– Verbranden zware vrouwen meer calorieën dan lichte vrouwen

En zo nog wel 100 factoren. Jij bent uniek en dus is het gek als iemand voor jou bepaalt wat jij moet eten. Ik zou als man doodongelukkig worden van 2500 calorieën per dag (omdat ik er makkelijk 3000+ eet).

1200 calorieën kan je lichamelijk precies geven wat je wilt,  maar kan ook je geluksgevoel, energie en stress beïnvloeden.

De waarheid is dat diëten niet sexy is en het is ook niet leuk. Niemand wilt het eigenlijk, maar je wilt heel graag de vruchten plukken van het goed-in-de-markt-gezette dieet. Dat wordt er ook niet bij gezet, anders verkoopt het niet.

Wat beter werkt, is je voeding bijhouden in een app als MyFitnessPal en precies voldoende eten wat bij jou past.

Niet te veel.

Niet te weinig.

Precies genoeg.

Sven Maarschalk

 

Look for a Great Perhaps,

Sven Maarschalk

Comments

comments