Wat Wil je in Het Leven: Balans of Streven?

Een gestreste Amerikaanse zakenman ging op doktersadvies op vakantie naar Mexico. Omdat hij niet kon slapen van een dringend telefoontje, liep hij ’s nachts naar het strand om tot rust te komen. Een klein bootje met een visser had aangelegd en in de boot lagen verschillende grote geelvintonijnen. De Amerikaan loopt naar de visser toe en complimenteert de man op zijn vangst. Hij vraagt de man hoelang het hem duurde voordat hij zoveel vis had gevangen.

“Niet zo lang, señor.” 

was het antwoord van de visser.

“Waarom bleef je dan niet langer?” 

vroeg de Amerikaanse zakenman.

“Omdat dit genoeg is voor mij en mijn familie.” 

legde de visser aan hem uit, terwijl hij de vissen in de mand legde.

“Wat doe je dan met de rest van je tijd?”

“Ik slaap laat, vis, speel met mijn kinderen, neem een siësta en spendeer tijd met mijn vrouw. In de avond ga ik naar het dorp om te drinken met mijn vrienden, speel gitaar en zing een paar liedjes. Ik heb een druk leven.”

De zakenman was verrast.

“Ik heb gestudeerd op Harvard en ik kan je helpen. Als je meer tijd spendeert aan vissen op het water, kun je meer vis vangen, meer geld verdienen en een grotere vissersboot kopen.”

“En dan?”

“Met dat extra geld van de grotere boot, kun je twee of drie boten kopen en extra mensen inhuren die meer geld voor je verdienen. In plaats van dat je je vis aan een handelaar verkoopt, kun je onderhandelen met grote visfabrieken. Na een tijdje kun je zelfs je eigen visfabriek openen en kun je dit kleine dorpje voor Mexico Stad of New York inruilen. Vanuit daar kun je de hele fabriek runnen.”

“Hoelang zou dat ongeveer duren?” 

vroeg de visser.

“20 tot 25 jaar.” 

zei de Amerikaan.

“En daarna?”

“Mijn vriend, daarna begint het leuk te worden. Als de zaken goed gaan, kun je je aandelen verkopen en miljoenen verdienen!”

“Wow, miljoenen. En daarna?” 

vroeg de visser.

“Daarna kun je met pensioen in dit dorpje, iedere avond laat slapen, wat vissen, spelen met je kleinkinderen, siësta’s nemen en tijd spenderen met je vrouw. In de avond kun je naar het dorp gaan om te drinken en gitaar te spelen met je vrienden.”

De visser haalde zijn schouders op en liep weg.

greece-1129253_960_720

Leef je je Visie of Streef je naar je Visie?

Bovenstaand verhaal is een mooi verhaal van hoe belangrijk het hebben van visie en balans in je leven is. De Amerikaanse zakenman had een grote visie. Hij zag het begin van een miljoenenbedrijf. De visser zag het wel voor zich, maar hij had niet de ambitie om zijn leven om te gooien: hij leefde zijn visie al! Balans was voor hem belangrijker. Hij leefde zijn visie al.

Maar al te graag streef je je ambities  en leuke dingen na en vergeet je de zaken die minder leuk en belangrijk zijn. De balans kan hierbij verstoord raken en kan betekenen dat je je ambities op een lager pitje moet zetten.

Balans en visie kunnen niet zonder elkaar. Steve Jobs had een grote visie, maar vergat daarbij vaak zijn gezondheid, wankelde en raakte uit balans (en stierf relatief jong – ook al had hij de miljoenen $$$).  Robin Williams hetzelfde verhaal, pleegde zelfmoord terwijl hij alles had bereikt. Balans zonder visie is stilstand. Visie en streven zonder balans is tijdelijk. Maar mix visie en balans en je komt op een gezonde manier vooruit.

Stel je voor dat je moe bent omdat je maar vier uur hebt geslapen, flinke ruzie kreeg met je baas omdat je te laat was en ’s middags een telefoontje krijgt van de autogarage dat je auto een fikse reparatie nodig hebt en je het geld liever had willen besteden aan je weekendtrip naar Parijs.

Ga jij nog lekker kunnen trainen na je werk?

Wat doet dat met je wilskracht? Heb jij genoeg wilskracht om het gebak af te slaan van je collega?

Ga jij die promotie op je werk binnenslepen als je vaker te laat komt en dan onproductief bent?

Look for a Great Perhaps,

Sven Maarschalk
Personal Trainer & Vetverbrandingsexpert

Comments

comments