De Diamanten Liggen Begraven in je Achtertuin!

In het jaar 1704 was er een Schotse zeiler, genaamd Alexander Selkirk, gestrand op een uitgestorven eiland, meer dan 640 kilometer van de kust van Chili. Hij had alleen een geweer, wat buskruit, een mes en wat ander onzinnig materiaal. 

De schipbreukeling verkende het eiland en zag alleen maar wat geiten, katten, ratten en dieren die hij nog nooit gezien had, maar wel rare geluiden maakten ’s nachts.

Hij had geen onderdak en sliep in een grot bij de kust, ving vis en hij werd langzaamaan depressief. Hij wist namelijk dat zijn geweer en mes zouden verroesten, zijn buskruit op zou raken en dat zijn kleding zou gaan stinken en rotten.

Had hij maar meer spullen meegenomen van zijn schip, dacht hij.. De eenzaamheid brak hem langzaam op en hij wist dat hij het niet ging overleven op alleen vis.

Op een dag was de hele kustlijn bezaaid met zeeleeuwen; het was paringstijd. De zeeleeuwen aten al zijn vis op en dus werd hij gedwongen om landinwaarts te gaan. Al snel ontdekte hij dat het oerwoud alles had wat hij nodig had: fruitbomen, hout om hutten mee te bouwen, geiten om te eten, ving katten (die hielden de ratten buiten de deur) en maakte nieuwe kleding van dierenhuiden.

Uiteindelijk (na meer dan vier jaar) werd Alexander gered van het verlaten eiland, maar deze ervaring zette zijn leven op zijn kop. Hij was namelijk nog nooit zo gelukkig geweest als op dit eiland. De boeken van Robinson Crusoe zijn hoogstwaarschijnlijk op dit verhaal gebaseerd.

selkirk5_21653_lg

Wat kun je hiervan leren?

Dat we (soms) de antwoorden al bezitten. Kijk wat er binnen handbereik is en roei met de riemen die je hebt.

Veel mensen lijken op Alexander Selkirk: ze stranden ergens of hebben een doel en wensten dat zij meer hadden (informatie, materiaal, inspiratiebronnen om zich heen, goedkeuring van anderen etc.). Maar wat als je niet meer spullen, boeken en cursussen nodig hebt om je doel te bereiken? Waarom gebruik je niet wat je al hebt en weet?

Meer informatie staat niet gelijk aan meer transformatie of verandering. Als je dus op zoek bent naar meer informatie (uit boeken, blogs, podcasts, de meningen, toestemming en kennis van anderen) hoeft dat niet altijd te leiden tot een betere oplossing. Dit staat ook wel bekend als ‘analysis paralysis‘ of ‘verlamd raken door over-analyse’. Geen actie ondernemen omdat je te veel informatie tot je beschikking hebt! Je raakt afhankelijk van anderen en je creativiteit valt in een diepe put.

analysis-paralysis

De diamanten liggen begraven in je achtertuin

Probeer net als Alexander Selkirk iets te maken van wat je al hebt en minder ‘geïnspireerd’ te raken van magazines, televisie en meningen van anderen. Dit bedoel ik met dat de diamanten al in je achtertuin begraven liggen.

Ik zie zoveel mensen die springen van het ene dieet naar het volgende. Mensen die ik in januari en februari veel in de de sportschool zag en nu nooit meer. Mensen die een magazine lezen en niets toepassen op hun eigen leven. Zij die als een droge spons alle informatie opzuigen en er niets mee doen, angstig om actie te ondernemen of bij gebrek aan zelfvertrouwen en geloof.

Als je werkt met wat je al hebt en weet, word je creatiever. Je lost problemen op, ontwikkelt je techniek en vaardigheden en bouwt aan zelfvertrouwen.

Dus waarom doen we niets met die diamanten in onze achtertuin? Waarom zetten we die pareltjes van kennis, kunde en materiaal niet in? Ik denk dat het komt, omdat we als maatschappij een gebrek aan geloof hebben dat we iets niet zouden kunnen of dat iets niet voor ons is weggelegd. “Wie ben ik om rijk te zijn?” of “wie ben ik om er verschrikkelijk goed uit te zien?“. Krik je ego omhoog en ga ervoor! Geloof dat je iets kunt en je bent al op de helft van je doel.

diamonds

Wat zou er gebeuren?

Wat zou er met je lichaam gebeuren als je zou toepassen wat je al wist, in plaats van rond te hobbelen van fitnessles naar fitnessles? 99,271% van alle mensen weet allang dat sport gezond is, dat je niet te weinig moet eten vanwege het jojo-effect en dat je niet te veel moet eten. Dat salades gezond zijn en McDonald’s niet zo gezond.

Je hebt niet meer informatie nodig. Je hebt meer (gerichte) actie nodig! De diamanten liggen op dit moment begraven in je eigen achtertuin. Je hebt ALLES binnen handbereik om je doelen te bereiken.

Je moet alleen bereid zijn om (diep) te graven..

Look for a Great Perhaps,

Sven Maarschalk

Personal Trainer & Vetverbrandingsexpert

Verder lezen

Zo Krijg jij je Kinderen Geïnteresseerd in Sport en Beweging

Filters, Gedachten, Emoties en Afvallen

Je Doet Hard je Best.. en Waarom Dat Niet Werkt!

Obese, Engeltjes, Duiveltjes en Aapjes

Comments

comments