Gezonde Zelfgemaakte Ovenfriet

Iedereen houdt van patat, maar het hoort niet echt thuis in een gezonde levensstijl. Toch?

Niet als je ze zelf maakt. Dit recept maakt gebruik van witte aardappelen (de zoete variant mag ook) en wat kokos- of olijfolie.

Wat patat ongezond maakt, zijn de vette oliën die hierin zitten. In dit recept beperk je dit dus. In minder dan een half uur tijd. Perfect te combineren met gegrild vlees of vis en wat gestoomde groenten.

Bereiding

Voorbereidingstijd:  5 minuten
Kooktijd:  25 minuten

  1. Voorverwarm de oven op max. 220°C. Vul een grote pan voor 50% met water en zet het op hoog vuur.
  2. Schil de aardappelen en snij ze als frietjes (+/- 1 cm breed). Maak ze goed droog met een doek en verwijder het stijfsel.
  3. Als het water kookt, gooi dan de aardappelen in de pan voor zo’n 3 minuten.
  4. Gooi de aardappelen in een vergiet. Gooi in de pan een eetlepel kokosolie en alle andere kruiden. Wacht voor de kokosolie tot het smelt, stop een deksel op de pan en schud deze, zodat alle patat in de olie en kruiden belandt. Dit zorgt voor een heerlijke, knapperige smaak.
  5. Pak een grote ovenschaal en besprenkel deze met kokosolie (olijfolie mag ook). Wellicht is het zoveel patat dat dit onvoldoende is – zorg dan voor twee ovenplaten. Zorg altijd voor voldoende ruimte voor alle patat. Plaats de ovenschaal zo hoog mogelijk in de oven.
  6. Kook de patat voor zo’n 20 minuten en draai ze zeker 2 keer om, zodat ze goed gaar en knapperig zijn.

Ingrediënten

Porties:  1-2
Macro’s (per portie):  Calorieën 414 kcal,  Eiwitten 7.0g,  Koolhydraten 73.0g,  Vetten 10.0g

  • 450g witte aardappelen
  • 1 el kokosolie
  • 1 tl kokosolie (optioneel)
  • Kruiden
    • Zout en peper
    • 1 tl paprikapoeder
    • 1 tl Chilipoeder
    • 1 tl knoflookpoeder
    • 1 tl uienpoeder

Comments

comments

Add A Comment