4 Manieren om Vreetbuien te Voorkomen

Soms. Soms ben je ergens zó mee bezig, dat je tunnelvisie krijgt. Blind voor de dingen om je heen. Dat is ook de reden dat ik de mensen die geabonneerd op mijn nieuwsbrief (tip!) vraag. Welke blogonderwerpen zij graag willen zien. En ik kreeg het verzoek voor een strategie om te voorkomen dat je een vreetbui krijgt. Prima!

Tijdens vreetbuien raak je de macht over het stuur kwijt. De controle is foetsie. Je gaat met 210 km/u en hoe hard je ook op de rem trapt, niets lijkt te werken. Je bent een ongeleid projectiel, klaar om alles wat het tegenkomt te vernietigen. Zo’n vreetbui duurt een uur. Soms twee. En stopt als je allang vol zit. Je weet het. Ik weet het. Je buurvrouw weet het. Voorkomen is beter dan genezen. Maar hoe?

binging4

Waar komen die vreetbuien vandaan?

Op aarde zijn twee dingen heel belangrijk: overleven en voortplanten. Wil jij overleven, dan zijn er een paar dingen die je nodig hebt: veiligheid, onderdak, schoon drinkwater en natuurlijk voldoende voedingsstoffen om te kunnen bewegen, nadenken en je lichaamswarmte op 37°C te houden.

Vreetbuien zijn geen vervelende bijzaken van een dieet of manier van eten. Integendeel! Vreetbuien zijn een belangrijk signaal, een oerkreet van je hersenen. Als je hersenen konden praten, zouden ze tegen je willen zeggen dat je meer moest eten om te overleven. “Ga opzoek naar eten, kom op. Je kunt het! Weet je nog dat die zak chips in het keukenlaatje lag?” Vreetbuien koppel ik dus aan te weinig voedingsstoffen of calorieën die jij per dag binnenkrijgt. Jij verbrandt voor 1900 calorieën per dag en jij eet 1200 calorieën? Bukken! Van onderen! De boom die ‘vreetbui‘ heet breekt af en wilt je verpletteren. Jij zult die 500 calorieën binnenkrijgen!

Manier 1: verhoog je calorie-inname

Het eerste wat ik doe met een cliënt, als hij/zij last van vreetbuien heeft, is de calorie-inname verhogen. Dan heb je ook die oerkreet niet meer. Ik raad je aan om dit artikel (NL) eens te lezen. En houd vervolgens je calorie-inname bij met apps als Fatsecret of Myfitnesspal.

Girl having midnight feast
Yummie

Manier 2: verspreid calorieën over de dag

Ontbijt als een keizer, lunch als een prins en dineer als een bedelaar“. En wat zijn wij Hollanders goed in precies het tegenovergestelde. Je ontbijt overslaan, tijdens je lunch zie je wel wat er in de school/bedrijfskantine is en je stouwt je vol tijdens het diner. En ik begrijp het: je gaat ’s avonds uiteten en wilt genieten van het heerlijke voedsel. Je zit je favo televisieprogramma of voetbal te kijken en wilt daar iets bij te eten hebben. Of je bent simpelweg thuis, een plek waar voldoende eten voorhanden is. En dus dé kans om je vol te stouwen.

Je calorie-inname uitstellen is niet eens een probleem, maar wel als je inname zó beperkt is, dat je je extreem hongerig voelt, weinig energie en motivatie hebt en vreetbuien krijgt ’s avonds.

Probeer dus ’s ochtends al te ontbijten en verspreid je calorieën over de hele dag. Dit houdt je bloedsuikerspiegel stabiel, zodat je meer energie en concentratie hebt. Ook weerhoudt het je ervan om niet welkome vreetbuien te krijgen. Zo win jij gemakkelijk de controle terug over je lichaam.

Wat als jij niet kunt ontbijten?

Begin er mee. Morgen nog. Jij kunt je lichaam en hersenen alles aanleren: gitaar spelen, autorijden, moeilijke rekensommen maken, angsten overwinnen en ook ontbijten. Begin met een glas water en een stuk komkommer (of weet ik veel wat) en leer je lichaam dat het normaal is om ’s ochtends brandstof binnen te krijgen.

Man eating chocolate cake, close-up

Manier 3: eet koolhydraten met een lage G.I.

Koolhydraatarm eten is geen goede strategie, als je iedere dag wordt overrompelt met vreetbuien. Als je lichaam verlangt naar junkfood en troep, is dat meestal omdat je niet genoeg koolhydraten binnen krijgt. Koolhydraten zijn namelijk de enige energiebron/brandstof voor je hersenen. Net zoals je geen diesel in een benzinetank gooit.

Met een lage G.I.? Klinkt interessant. Wat is dat?

Glycemische Index. Hoe hoger de index van een gram koolhydraten, hoe sneller de koolhydraten worden omgezet naar suikers. Je kunt je dus wel bedenken dat een gram koolhydraten uit patat sneller worden omgezet dan een gram koolhydraten uit zilvervliesrijst.

Het is slim om met ‘gezonde’ en ‘langzaam verterende’ koolhydraten te experimenteren, zoals zilvervliesrijst, speltbrood, havermout, zoete aardappel, quinoa en fruit. En dat in plaats van te proberen om alle koolhydraten uit je dag te mikken. Deze langzaam verterende koolhydraten dragen bij aan een stabielere bloedsuikerspiegel en verhoogde stofwisseling.

binging2

Manier 4. het plaatje is groter dan eten

Ja maar echt. Er zijn duizend-en-één factoren die kunnen bijdragen aan vreetbuien. Denk aan voldoende slaap, stressmanagement (lees een boek, neem een bad, een goed gesprek met je partner) en voldoende beweging (hardlopers; krachttraining).

Heb je regelmatig last van vreetbuien (gehad)? En welke technieken/strategieën hebben jou geholpen om het te verminderen?

 

Sven Maarschalk

Verder lezen

Het Makkelijkste Dieet

Hoe Verlies je een Kilo Lichaamsvet?

Is Fruit Gezond?

De 7 Eetgewoontes die je Moet Stoppen!

 

 

Comments

comments

Comments

  1. Pingback: Hoevaak Moet ik Eten voor Vetverbranding? - Feel Better Fitness

Comments are closed.