5 Redenen Waarom Slaaptekort je Doelen Overhoop Haalt

In de huidige maatschappij krijg ik het idee dat het stoer is als je een nachtje doorgaat of dat je je ’s nachts kapot werkt voor je eenmanszaak of voor je baas. Of wat dacht je van deze: “ik kan slapen als ik dood ben“. Wist je dat een op de drie Nederlanders slaapproblemen heeft? Zelf geloof ik dat gezondheid de basis is voor alles in je leven. Hoe kun je geld verdienen als je ziek bent en hoe kun je effectief communiceren als je constant aan het hoesten bent? 

Reden 1. Het verlaagt je testosteron niveau

Deze reden is zowel voor mannen als vrouwen van toepassing. Ook vrouwen hebben testosteronwaarden in hun bloed, alleen zijn die ongeveer 1/15e van wat mannen hebben. Een slaaptekort werkt ook de testosteronwaarden in je bloed omlaag en dat veroorzaakt een dip in je sexdrive.sleep-problem_1

Reden 2. Verlies van productiviteit en concentratie/focus

Zoals ik in deze blog omschrijf, zijn je hersenen het actiefst als jij ligt te slapen. Waarom? Omdat tussen 11 uur ’s avonds en 2 uur ’s nachts je gedachten worden geordend en opgeslagen. Verstoor dit proces en grote kans dat jij de volgende dag een gebrek aan concentratie en focus hebt. Alsof je computer aan het updaten is en jij doodleuk op 67% de stekker eruit trekt. Het gaat zelfs zo ver, dat als je bezig bent een nieuwe vaardigheid te leren of nieuwe kennis opdoet (studentjes, opletten!) het ten koste gaat van jouw vermogen om die informatie tot je te nemen. Tuurlijk, je zult wel iets onthouden, alleen had er meer ingezeten voor je.

Gerelateerd: Abs Are Made on Pillows (blog Feel Better Fitness)

Reden 3. Verhoging van stresshormoon cortisol

Een tekort aan slaap veroorzaakt een verhoging van het stresshormoon cortisol, wat spanningen veroorzaakt en en die kunnen het ritme van je slaap weer beïnvloeden. Een vicieuze cirkel dus. Je bent sneller geïrriteerd, bent sneller angstig en maakt je meer zorgen als er meer cortisol in je bloedbaan hangt. Es no bueno, amigo.

sleep-deprived-student-425x270

Reden 4. Veroorzaker van overgewicht

Als je de voorgaande redenen hebt gelezen, zal het je opvallen dat alles verbonden is met elkaar. Lage sexdrive, geen concentratie- en focus en een lijf vol stresshormoon? Grote kans dat je emoties de overhand nemen, je hongerig bent en je je vol stouwt met bewerkte troep en je je sportschoolabonnement laat verstoffen, omdat je in een dip zit. Waarschijnlijk ga je die dag meer zitten dan dat je in bed ligt. En dat, mijn vriend, is een grote oorzaak van overgewicht.

Reden 5. Verhoogd risico hart- en vaatziekten en kanker

In Nederland waren hart- en vaatziekten lange tijd numero uno doodsoorzaak, maar is inmiddels ingehaald door kanker. Zo’n kwart van alle sterfgevallen zijn voor rekening van hart- en vaatziekten en dit aantal is gedaald, simpelweg omdat de zorg beter is geworden, niet omdat we allemaal o zo gezond leven. Hierdoor krijgt kanker de kans om zich om te dopen tot numero uno doodsoorzaak. Deze ziekten ontstaan vanuit een zwakke fundering (slecht slapen, slecht eten en weinig bewegen).

Fix your sleep and fix your health!

Je lichaam is gewend om wakker te worden met zonlicht en maakt zich op om te gaan slapen als de zon weer ondergaat. Door de uitvinding van elektriciteit en het licht (thanks Edison) is er tegenwoordig een 2e dag en die verstoort je dagritme behoorlijk met een slechte nachtrust tot gevolg. De eerste tip is dus om kaarsen aan te schaffen of je lichten te dimmen als de zon ondergaat. Geloof me, het is nog gezellig ook.

De tweede tip is om je mobiele telefoon, tablet en computer uit te zetten maximaal 60 minuten voordat je gaat slapen. Je hersenen worden geactiveerd van het schermlicht en dat wil je juist voorkomen als je snel wilt slapen. Als je moeite hebt met in slaap komen, probeer dan zeker deze tip een week uit en merk het verschil.

De laatste tip is om je slaapkamer om te toveren in een soort grot: maak het zo donker mogelijk en verban je TV en telefoon uit de slaapkamer (koop een wekker). Jouw slaapgrot is voor seks en slaap, niet om jezelf in slaap te huilen bij Boer zoekt Vrouw.

Look for a Great Perhaps,

Sven Maarschalk
Personal Trainer & Vetverbrandingsexpert

Lees verder

Abs Are Made on Pillows (link)

Comments

comments