9 Supertips om van 2016 Jouw Beste Jaar te Maken

Het begin van 2016 nadert en waarschijnlijk denk je al na over wat je wilt gaan doen dit nieuwe jaar. Je prioriteiten liggen misschien bij een betere ouder zijn voor je kinderen, je gezondheid omhoog krikken of een nieuwe opleiding of baan starten. Wat je voornemens ook zijn, ik heb hieronder 9 supertips die je een boost kunnen geven om het vol te houden. Ook al heb je geen voornemen, dan nog kunnen ze je helpen bij persoonlijke groei en je leven een upgrade geven. Ready? Let’s Rock & Roll!

Supertip 1. Heb een heldere visie en je ‘Why?’

Als je iets wilt bereiken, moet je PRECIES weten wat je wilt en waarom. Zonder een goede ‘why’ raak je al snel ongemotiveerd en geef je de strijd al op voordat het Blue Monday is. Pak pen en papier of je telefoon en schrijf op 1. wat je precies wilt en 2. geef jezelf 3 redenen waarom je dit wilt.

Wat wil ik? – Ik wil me gezonder, energieker en vitaler voelen dit jaar.

Waarom? – ik wil niet meer uitgeput zijn na die 2 trappen op werk, ik wil zelfverzekerder zijn over mijn lichaam en ik wil langer met mijn zoon buiten kunnen voetballen.

Gerelateerd: Het vervelende Kind en Waarom je Doelen Falen

Blue-Monday_3167539b

Supertip 2. Zorg voor je gezondheid

Je lichaam is je tempel en is van cruciaal belang als je wat dan ook wilt bereiken. Meer geld verdienen, een betere ouder of partner zijn en meer vrijwilligerswerk doen gaan niet als je ziek in bed ligt. Alles is verbonden met elkaar en het begint bij je gezondheid. Als je ongezond bent herstel je langzamer, slaap je slechter, ben je humeuriger en heb je minder energie.

Als je gezondheid op een laag pitje staat, beïnvloedt dat ook de kwaliteit van je leven en die van al je zintuigen. Hoe je het leven ervaart is dus minder. Toch zonde als je er zo over nadenkt?

Supertip 3. Voed je gedachten met positiviteit

Waar informatie vroeger schaars was, is het tegenwoordig gratis en voor iedereen toegankelijk. Er wordt tegenwoordig dagelijks meer informatie geüpload dan er voor 2005 beschikbaar was op internet. Yes, lees die zin maar nog een keer: er wordt tegenwoordig dagelijks meer informatie geüpload dan er voor 2005 beschikbaar was op internet!

Wat je ook maar wilt leren, het staat op internet. Podcasts zijn gratis, er zijn audioboeken, e-books en tutorials op YouTube. Je gedachten zijn als een tuin; voed het met negativiteit van de media en je gaat vanzelf negatief denken dankzij een negatief wereldbeeld. Maar voed het met positiviteit, passie en inspiratie en je gaat vanzelf positief denken. Voed je gedachten.

Supertip 4. Werk met een coach

Computer kapot? Panne met de auto? Grote kans dat je het niet zelf gaat doen. Daar heb jij toch geen verstand van? Gelukkig heb je een handige buurjongen of oom die met die computer aan de gang kan en gelukkig zit de autogarage om de hoek. Waarom zou dat niet kunnen voor andere gebieden van je leven? Je kunt namelijk niet alles alleen bereiken.

Je hebt altijd coaches gehad: leraren op school die je belangrijke vakken bijbrachten, je sportleraar in de gymzaal, je ouders in discipline en de clubtrainer die je leerde voetballen, tennissen of hockeyen. Natuurlijk kun je het zelf doen, maar dan maak je het jezelf wel moeilijker. Wie zou jij vandaag zijn zonder deze mensen?

Coaches werken als een tijdmachine: je resultaten gaan met sprongen vooruit door gebruik te maken van hun kennis. Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder! De beste atleten in de wereld investeren in trainers en coaches, zodat ze in de tijdmachine stappen, in plaats van alles zelf te doen.

Nogmaals: alleen ga je sneller, maar samen kom je verder. Zoek je een coach die je gezondheid en energieniveau omhoog tilt? En wil jij het nieuwe jaar goed in gaan? Vraag dan hier een plek aan voor personal training en coaching.

Supertip 5. Check je support-team

Jim Rohn zei eens: “Je bent het gemiddelde van de 5 mensen waar je het meest mee omgaat“. Een ander zei eens: “Laat me de mensen zien met wie je omgaat en ik kan je toekomst bepalen“. Misschien denk je dat dit complete lariekoek is, maar de mensen met wie je omgaat beïnvloeden je op onbewust niveau: we kleden en gedragen ons graag zoals de mensen die we graag mogen.

De mensen om je heen, je support-team, kun je indelen in een van de volgende twee kampen: energie-gevers en energie-nemers (die laatste groep noem ik ook wel energievampiers). En vraag jezelf af: bereik ik met dit team mijn doelen? Ga jij maar eens gezond doen als iedereen om je heen bier drinkt en troep eet. Niet. Te. Doen.

Supertip 6. Dankbaarheid

Neem een paar minuten per dag (bijvoorbeeld voordat je naar bed gaat) om op te schrijven waar jij dankbaar voor bent. Dat zet alles in een positief daglicht. Dit kan zijn: “ik ben dankbaar dat ik een dak boven mijn hoofd heb” of je kunt dankbaar zijn voor iets leuks dat je die dag is overkomen of dat je iets gaafs hebt ontdekt of bereikt. Het maakt niet uit. Het programmeert je brein om alles positief te bekijken. Schrijf het ’s avonds op en lees het ’s ochtends. Dit is een goede manier om rustig te gaan slapen en je dag positief te beginnen.

Dankbaar

Zoek en vind dankbaarheid in ieder aspect van je dag en leven!

Supertip 7. Begin met meditatie

Ik mediteer ten minste 12 minuten per dag en doe dat via de Wim Hof Methode, via diepe buikademhaling. Mediteren is een techniek om je bewustzijn en geest te trainen. Voordelen zijn je hoofd leegmaken van de dagelijkse drukte, ontspanning, je gedachten een plaats te geven en het verlicht stress.

Ik doe dit ’s ochtends na het opstaan en een groot glas water. Het is tegenwoordig zo makkelijk om je direct te storten op je e-mail en telefoon. Dan begin je direct te reageren op het leven in plaats van dat jij jouw ideale leven creëert. Mediteren zie ik als een cadeautje aan mezelf. Anderen doen dit voor 30 of 60 minuten, maar dat vind ik persoonlijk te veel en wil graag verder met mijn ochtend.

Ik kan de app Headspace aanbevelen voor beginners (zoek in je app store of Google play store).

Supertip 8. Erken en waardeer jezelf en anderen

De belangrijkste persoon die je moet erkennen, liefhebben en waarderen is jezelf. Zoals ik net al zei, is je lichaam je tempel! Dat is je startpunt. Vergeet nooit dat je niet iets kunt geven wat je niet hebt. Het is verdraaid lastig om van iemand te houden als je niet eerst van jezelf houdt. Het is moeilijk om een goede ouder te zijn als je ziek in bed ligt met een slechte gezondheid. Enfin, you get the point.

En sommige mensen zijn erg goed in het erkennen van anderen, maar niet hunzelf. En anderen zijn erg goed in het erkennen van zichzelf, maar niet anderen. Ik geloof in beiden: erken jezelf en waardeer anderen. Anderen waarderen (en dat uitspreken) kan intimiderend zijn, omdat je het niet gewend bent. Tegelijkertijd kan het ook bevrijdend werken. Geef ze die waardering als het moment daar is (de feestdagen zijn daar een perfecte tijd voor bijvoorbeeld).

Erken jezelf en erken dan een ander. Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder, weet je nog?

verhaltensmuster-entdecken-sie-sich-und-erkennen-sie-andere-1280px-660px

Supertip 9. Geef terug

The secret to living is giving“. Een uitspraak waar ik in geloof. Ik probeer met deze blog iets terug te geven aan mensen die rondlopen met frustraties en zoekende zijn in deze chaotische wereld waarin de ene arts de andere goeroe tegenspreekt en waarbij er miljoenen resultaten zijn als je op Google ‘dieet’ intikt. Wat geef jij terug aan anderen? Het hoeft niet altijd geld te zijn dat je met tegenzin in een collectebus propt, het kan ook je energie, tijd of expertise zijn. Ik gebruik zelf mijn expertise om deze blog te schrijven en mensen te inspireren met mijn trainingen om het beste uit zichzelf naar boven te halen!

Je hebt je lichaam, jouw geschenk, gratis gekregen en het minste wat je kunt doen is teruggeven. The secret to living is giving!

Bedankt voor het lezen!

Fijne Feestdagen,

Sven Maarschalk
Personal Trainer & Vetverbrandingsexpert

*** Wil jij het nieuwe jaar goed in gaan? Vraag dan hier een plek aan voor personal training en coaching.

Comments

comments