Afvallen onder de Douche: Zo doe je het!

Op dit moment ben ik aan het lezen in het boek van Wim Hof, genaamd ‘Koud Kunstje‘ (geschreven door Koen de Jong). Voor wie Wim Hof niet kent: hij wordt ook wel de Iceman genoemd, vanwege zijn records. De man zwemt in ijskoud water, beklimt koude bergtoppen zonder shirt en op sandalen en heeft een marathon gelopen boven de poolcirkel (in zijn zwembroek).

De realiteit is dat je niet meer gewend bent aan kou: je draait de verwarming wat graadjes hoger, je huis/kantoor is goed geïsoleerd, draagt dikke kleding en neemt warme douches. Allemaal leuk en prima, maar onbedoeld maak je jouw lichaam daar zwakker mee, zo beschrijft het boek.

Stel jezelf open voor kou

Zelf ben ik nu ongeveer 90 dagen bezig met koud douchen. Het begon met een experiment in de sauna van de sportschool, omdat ik het lekker vind om uit mijn comfortzone te gaan. Na de sauna had ik het zo warm dat ik voor de grap eens onder de ijskoude douche ging staan om mezelf te testen. Resultaat: ik voelde me springlevend, alert, vrolijk en energiek! Sindsdien heb ik het iedere dag nog volgehouden om minimaal een minuut koud (-20 graden) te douchen.

Door het boek te lezen van Wim Hof heb ik geleerd dat kou een heel positieve werking kan hebben op je gezondheid, kwaliteit van je leven en je vetverbranding. In de volgende voordelen van koud douchen ga ik daar nader op in.

Verbrand meer vet!

Niet alle vet is gelijk. Er bestaan namelijk twee verschillende soorten vet: wit vet en bruin vet. Als we aan vet denken, hebben we het meestal over wit vet: de reserve van energie op buik, benen en billen (en die ook je organen beschermt en je lijf isoleert). Bruin vet daarentegen warmt je lichaam op door het verbranden van glucose en wit vet. Bruin vet wordt daarom ook wel vetverbrandend vet genoemd.

Bruin vet kan worden geactiveerd door koude prikkels, zoals dat van een koud zwembad of een koude douche. Je lichaam gaat zich namelijk opstoken om jou warm te houden. Klinkt logisch toch? Je lichaam gaat terugvechten! De truc? Overmatig gewicht is ALTIJD wit vet. Door het bruine vet te activeren, kun je je lichaam leren om het witte vet te verbranden.

Maar ook goed voor je huid en haar

Koud douchen is niet alleen goed voor je vetverbranding, er zijn meer voordelen! Door juist koud te douchen trekt je huid zich samen, waardoor het sterk en strak blijft. Door koud te douchen (of een ijsemmer over je hoofd heen te kieperen) bevorder je ook de doorbloeding van de aderen, zodat die soepel blijven. Je haar houdt meer vocht vast wanneer je het met koud water wast, wat zorgt voor meer glans en volume.

coldshower

En je bent minder snel ziek

Voorkomen is beter dan genezen. Je bloed bestaat voor 45% uit bloedcellen en een deel van die bloedcellen heten witte bloedcellen. Deze rakkers zorgen ervoor dat jij niet ziek wordt. Ze bestrijden bacteriën, schimmels, infecties, virussen en beestjes.

Mensen die koud douchen, hebben meer witte bloedcellen. Door koud douchen wordt je immuunsysteem geactiveerd: je lichaam denkt dat kou gevaarlijk is en wilt het bestrijden door meer witte bloedcellen aan te maken.

Belangrijk: meer energie!

Weleens de nieuwjaarsduik gedaan? Ik niet, maar ik zie in de media altijd lachende gezichtjes het water uitrennen. De nieuwjaarsduik, in een ijsbak zitten en koude douche zijn best wel uitdagingen en het geeft een kick als je het doet. Van een koude douche krijg je positieve energie en het is goed tegen depressies!

cold

Minder snel koud in de winter

Sinds ik eindig met koud afdouchen, heb ik het niet koud tijdens het afdrogen. En toen ik laatst in m’n shirt buiten liep, had ik het totaal niet koud, terwijl anderen met hun jas dichtliepen. Je traint je lichaam dus om met kou om te gaan.

Do it yourself!

Optie 1: Begin met een warme douche en schakel de laatste 30-90 seconden van je douche over op een koude douche (10-15 graden).

Optie 2: Begin gelijk met een koude douche (eerst je tenen, vervolgens je knieën, armen, hoofd en dan je romp).

Veel plezier : – )

Vraag: wat zijn jouw ervaringen met koud douchen?

Look for a Great Perhaps,

Sven Maarschalk

Personal Trainer & Vetverbrandingsexpert

Verder lezen

De Diamanten Liggen Begraven in je Achtertuin

Zo Krijg jij je Kinderen Geïnteresseerd in Sport en Beweging

Filters, Gedachten, Emoties en Afvallen

Je Doet Hard je Best.. en Waarom Dat Niet Werkt!

Comments

comments