Be-Do-Have: Verander van Binnen naar Buiten voor Resultaat

Als je een ander resultaat WILT, moet je iets anders doen, toch? Ach, dat weet je zelf ook wel. Alleen het daadwerkelijk doen én volhouden, dat is een ander verhaal. Mijn beste advies is om van binnen naar buiten te veranderen in plaats van buiten naar binnen. Vaak genoeg starten we met wat we willen en hoe we dat willen gaan doen. Dit leidt 9 van de 10 keer  in zelf-sabotage, angst, twijfel en schuldgevoelens.

Dus hoe verander je dit? Vraag jezelf af: “WIE ga ik vandaag ZIJN om mijn doelen/resultaten te behalen?” Probeer geen resultaat te kweken als je nog in een oude mindset en gedachtegang blijft hangen. Ik geef vaak als voorbeeld een miljonair die miljoenen heeft gewonnen en verloren en er steeds weer bovenop komt. Waarom? Hij is een miljonair, zelfs als hij (even) geen miljonair is (think about it). Hij gedraagt zich als een miljonair, heeft miljonairsvrienden en alles om hem heen ademt rijkdom.

Hetzelfde met een veganist. De veganist ziet zichzelf als een veganist en identificeert zich als veganist. Je kunt wel raden wat een veganist DOET en BEREIKT in termen van gezondheid, gewicht en vetpercentage. Dus hoe identificeer jij jezelf? En staat dat in één lijn met waar je naartoe wilt?

woman-954793_960_720

Zijn

Valt het je niet op dat de meeste mensen die ergens in uitblinken een houding hebben. Deze houding moet je jezelf ook aanleren. Alsof je er al bent. Soort fake it till you make it. Zie het eindresultaat voor ogen. Koop uitsluitend gezonde voeding, ga vroeg naar bed, sla het stuk taart over en stel doelstellingen op. Gedraag je zoals je wilt zijn. Gooi je junkfood weg. Koop die nieuwe paar hardloopschoenen. Gebruik je hersenen en die van anderen, laat je adviseren. Schuif je ego aan de kant en voel je goed. Stand out!

Je houding is zeer belangrijk. Bestudeer succesvolle mensen en neem hun houding aan. Je merkt al wel dat het in het begin ongemakkelijk aanvoelt, maar je lichaam reageert op deze houding en daardoor voel je je een stuk zelfverzekerder worden. Pak een rolmodel die jij er goed uit vind zien en kijk wat hij/zij eet, hoe zijn/haar oefeningen en trainingen eruit zien en vraag vooral veel rond. Ik raad het TED filmpje hieronder aan om te bekijken, omdat je verbaast zal staan bij de onderzoeksresultaten die naar voren worden gebracht.

Doen (de ‘hoe’)

Ja je moet bewegen. Je moet beter gaan eten. Je gaat uitgelachen worden omdat jij de enige bent die gezond eet terwijl de rest patat eet met een frikadel speciaal. Je vrienden gaan je raar aankijken. Maar als we nu stellen dat de mannen/vrouwen die uit vorm zijn tegen de mannen/vrouwen die topfit zijn 95% tegen 5% is, van wie ga jij dan advies aannemen? Die 95% die zich elke zaterdagavond lam zuipt en daarna thuiskomt en zichzelf dan in de ochtend terugvind op de bank? Of die 5% die na een alcoholloos feestje naar huis gaat en nog een gezonde snack neemt voordat hij naar bed gaat en het leven heeft dat jij wilt. Wees kritisch naar wie je luistert en van wie je advies aanneemt.

Andere keuzes maken betekent veranderen. Veranderen is niet makkelijk. Hoe vaak per dag of week daag jij jouw status quo uit? Een nieuw recept uitproberen, een moeilijk gesprek aangaan op je werk of door de regen naar de sportschool gaan?

iceberg-1321692_960_720

Hebben (de resultaten)

Jij krijgt resultaten omdat je je anders gedraagt en andere dingen doet. Jij krijgt je eerste contouren en je gaat er beter uit zien. Je krijgt de ervaring die je wil. Als je maar die twee vorige stappen goed uitvoert. Brutalen hebben de halve wereld.

Het is best vreemd. Vele van ons willen in dat laatste stadium komen: hebben. Alleen wil je niet die eerste twee doorlopen. Je gaat al snel merken dat het op deze manier niet werkt.

BE, become. DO, do the thing. HAVE, have results! Er is geen andere manier. Je moet dit proces doorlopen wil je jouw droomlichaam (geldt dus ook voor andere dingen). Stel je eerst het einde voor ogen, voer het uit en krijg precies waarvoor je hebt gewerkt. Er heeft nog nooit iemand (buiten de loterij) om succes gehad door op de bank te zitten en af te wachten.

Vraag

Wie moet je worden om je gewenste resultaten te bereiken? Zie je sporten als heerlijk of afgrijselijk? Gezond eten als een toegevoegde waarde of overgewaardeerd? Vragen als je iets niet weet of opgeven? Wie kies jij?

Look for a Great Perhaps,

Sven Maarschalk
Personal Trainer & Vetverbrandingsexpert

Comments

comments