De Meerderheid Heeft het Altijd Fout – Doe het Andersom!

Dit is een van de meest favoriete uitspraken die ik ooit heb gehoord: de meerderheid heeft het altijd fout en als je een ander resultaat wilt, moet je het tegenovergestelde doen van wat de meerderheid doet. Dit kan lariekoek zijn voor sommige lezers en voor anderen valt wellicht het kwartje, het is maar net waar je in gelooft. 

“The masses are always wrong…Wisdom is doing everything the crowd does not do. All you do is reverse the totality of their learning and you have the heaven they’re looking for.” – Charles Bukowski

Waarom de meerderheid het altijd fout heeft en hoe dat jou kan helpen

Laten we eerlijk zijn: de meerderheid die op zoek is naar geluk, voldoening, rijkdom, goed ouderschap, fitheid lukt dat niet en is slechts weggelegd voor 2-5% van de mensen. De meerderheid blijft, ondanks het hebben van een doel, hangen in hun comfort zone, dé zone waar precies helemaal niks gebeurd. En dat de meerderheid iets doet, hoeft nog niet te betekenen dat jij het ook zo moet doen en dat dat de beste manier is.

Het makkelijkste om te doen is om de rest na te doen. Dat heeft te maken met een beïnvloedingsprincipe dat ‘sociale bewijskracht‘ heet: omdat iedereen het zo doet, zal dat wel zo zijn.

2procent

Social proof

Als een grote groep mensen iets volgens een bepaalde manier doen, zijn we geneigd te denken dat dat de beste manier is. Stel je voor dat op een groot openbaar terrein staat en overal beginnen mensen uit paniek te rennen. Grote kans dat jij ook begint te rennen, zonder duidelijke reden. Opeens ben je meer op je hoede. Of als iedereen de nieuwste Iphone heeft is er een grote kans dat jij hem ook wilt. Geldt ook voor merkkleding, hondenrassen, type sport, merk computer en politiek stemgedrag.

https://youtu.be/1GSzCBv1-qA?t=3m

Het experiment met 5 apen

Een groep wetenschappers plaatst 5 apen in een kooi met in het midden een ladder met daarop bananen. Check het filmpje wat er gebeurt en let vooral op het einde, als de 5 apen vervangen zijn voor 5 nieuwe apen! Begrijp dat regels alleen maar worden ‘verzonnen’ door de mensen die je voor zijn geweest (zoals je ziet in bovenstaand filmpje)

Andersomdag

Waarom probeer je niet eens exact het tegenovergestelde van wat de meerderheid probeert te doen? In plaats van een strikt dieet volgen, ga jij juist meer (groenten, fruit, bessen, noten, magere vis) eten en kappen met de rommel. In plaats van naar de sportschool gaan en veilig op de cardio-apparaten hangen, spreek jij een fitnessinstructeur aan en vraag je hem of hij je kunt laten zien wat losse krachttraining is.

In een wereld waarin we blind achter elkaar aanlopen, is het weleens goed om die polonaise te verbreken en een andere kant op te lopen. En wie weet krijg jij wel een polonaise achter je aan?

Denk 80/20

“Iemand die de wortels van het kwaad doorhakt, bereikt net zoveel als duizend mensen die de takken verwijderen” – David Henry Thoreau

Die quote gaat over kleine en de juiste acties die grote resultaten teweeg brengen.

Er was een slimme econoom, Vilfredo Pareto, die de 80/20 regel ontdekte. De ‘Wet van Pareto’ draagt terecht zijn naam, ook wel de ‘Paretoverdeling’ of ‘80/20-principe’. Pareto ontdekte dat 80% van de geoogste doperwten voortkwamen uit 20% van de erwten die hij had gepland. Opeens zag hij dit principe overal voorbij komen:

  • 80% van Italië was in bezit van 20% van de mensen.
  • Hij zag dat 80% van de rijkdom en inkomen in het bezit was van 20% van de bevolking.

Misschien merk jij dit ook wel?

  • 20% van alle apps op je telefoon gebruik je 80% van de tijd
  • 20% van je kleding draag je 80% van de tijd
  • 20% van alle spullen die je bezit, gebruik je 80% van de tijd

De verhouding zal niet altijd perfect 80/20 zijn, maar waar je ongeveer van uit kunt gaan is 80/20. Hoe kun je dit toepassen op gewichtsverlies?

80% van je resultaten heb je te danken aan 20% van de moeite die je erin steekt; je moet alleen weten ‘welke moeite’ je precies moet doen. Dus welke acties kun je doen (de 20%) om het grote resultaat (80%) binnen te slepen?

Nogmaals: slechts een paar selectieve acties doen er écht toe, de rest niet.

paretoprincipe8020
Pareto principe: 80% van de output komt voort uit 20% van de input. Het gaat in bovenstaande afbeelding om het onderste vak. Er zijn maar een paar taken (20%) die je de meeste resultaten opleveren (80%)

Een combinatie van de juiste dingen doen, kennis en een focus/visie hebben..

..is naar mijn mening een goede mix wat je nodig hebt om ieder doel omver te gooien. Let’s dive in:

De juiste dingen doen: Dit is de 80/20. Weet wat je 20% is (specifieke acties) die 80% (het merendeel) van het resultaat opleveren. Bij afvallen zou ik zeggen van alle opties in de wereld dat je begint met krachttraining en voldoende, gezond en onbewerkt eten.

Kennis: “Knowing without action is not knowing” – Onbekend. Het is handig als je handelt uit begrip en kennis van wat je wilt bereiken. Hiervoor kun je in de boeken duiken, werken met een trainer/coach of een workshop volgen.

Focus: Als je afgeleid bent van je doel, bereik je ook weinig. Dit hangt samen met de 80/20 regel: richt je op de 20% en laat je niet afleiden! Terwijl ik deze blog schrijf, ligt mijn telefoon 5 meter van me vandaan en kan ik hem niet horen. Mijn internet is afgesloten, zodat ik niet naar Facebook kan gaan. Ik breng mijn 20% in praktijk en laat me niet afleiden.

Visie: Zonder visie weet je niet welke richting je op moet. En als je geen richting of doel hebt, maakt het ook niet uit wat je doet. Wat is jouw visie? Hoe wil je je over 6 maanden voelen? Hoe wil je er dan uitzien? Wat wil je specifiek bereiken? En waarom? Stel jezelf de moeilijke vragen die de meerderheid zichzelf niet stelt. 

Vergeet nooit dat jij de schrijver bent van jouw leven, jij hebt de leiding. Laat je niet afleiden van wat de meerderheid doet en trek je eigen plan. Dat de meerderheid iets doet, hoeft nog niet te betekenen dat jij het ook zo moet doen en dat dat de beste manier is. Door iets anders te doen is misschien net wat je nodig hebt om je leven te verbeteren. Succes!

Fijne Feestdagen,

Sven Maarschalk
Personal Trainer & Vetverbrandingsexpert

*** Wil jij het nieuwe jaar goed in gaan? Vraag dan hier een plek aan voor personal training en coaching.

Comments

comments