De Waarheid over de ‘Vetverbrandingszone’

Stel je voor: je koopt in 2030 een nieuwe auto en omdat aardolie op is, zijn er maar twee soorten brandstof op de wereld. De ene brandstof heet ‘suiker’ en de ander zit vol met een speciale, geavanceerde brandstof, genaamd ‘vetten’. Laten we zeggen dat de brandstof suiker snel door je auto word opgenomen, wat betekent dat je sneller kunt rijden. Alleen is deze brandstof snel op en je moet ieder tankstation alweer tanken. De speciale, geavanceerde brandstof die vetten heet, word minder snel door je auto opgenomen, wat betekent dat je auto minder snel kan rijden, maar als je eenmaal rijdt, en de auto de vetten verbrandt, kun je veel langer rijden op een tank vetten voordat je opnieuw moet tanken.

petrol cans

Dit is je lichaam. De ‘normale’ brandstof voor je lichaam heten suikers (of koolhydraten). Als je de bus moet halen of als je de trap op rent, verbrand je deze snelle brandstof. Alleen heb je niet zoveel van deze brandstof en je kunt er niet lang mee doen.

Je lichaam heeft ook een speciale, geavanceerde brandstof die vetten worden genoemd. Deze brandstof levert veel meer energie voor je lichaam dan suikers, alleen duurt het langer voordat ze worden omgezet tot energie.

Dus als je begint met zwemmen of rennen, zoekt je lichaam naar snelle suikers om te kunnen verbranden. Maar als je niks of weinig hebt gegeten in de afgelopen uren, zijn die suiker reserves dus best wel laag (vooral als je ’s ochtends sport). Je voelt je misschien slap en energieloos. Totdat je na een tijdje de vetreserves aanspreekt en je een energieboost krijgt.

En hier begint het verhaal van de ‘Vetverbrandingszone’

En het is waar. Op een lagere intensiteit sporten verbrandt daadwerkelijk een hoger percentage aan vetreserves. Niets van gelogen. Maar er is iets geks aan de hand als je kijkt naar twee verschillende intensiteiten. Mag ik jou en je identieke tweelingzus/broer als voorbeeld nemen?

In 2013 trainde jij voor de jaarlijkse dam-tot-damloop (16,1 kilometer afstand) en dit doe je natuurlijk op een lage intensiteit, anders is het niet vol te houden. Je kunt moeilijk sprintend 16,1 kilometer afleggen, right mr/mrs Bolt?

Je identieke tweelingzus/broer had daar geen zin in. Die doet aan atletiek en traint voor de 100 meter sprint. Omdat hij/zij binnen maximaal 12 seconden aan de overkant wilt zijn, wordt er op een hoge intensiteit getraind. Je kunt natuurlijk niet te lang doen over 100 meter, anders grijp je naast een podiumplaats.

Nu ga ik je iets vragen, waar je misschien het antwoord al op weet: wie verbrandt er meer lichaamsvet, als je voedingspatroon, stressniveau en kwaliteit van slaap hetzelfde is als die van je identieke tweelingzus/broer?

That’s right! Je tweelingzus/broer. De vetverbranding ligt hoger van een hoge intensiteitstraining.

Marathonloper vs sprinter
Door de hoge intensiteit van de training, heb je sneller energie/brandstof nodig! Je lichaam gaat op zoek naar de snelste bron van energie, eens? Dat zijn koolhydraten/suikers. Als je stopt met sporten, zakt je hartslag terug naar het oude niveau en heeft je lichaam de kans om de vetreserves te verbranden. Nu verbrandt je lichaam meer vet in rust dan na een lage intensiteitstraining. Wil je sneller vet verbranden? Harder werken in kortere tijd!

Het gaat niet langer om het ene uurtje in de sportschool

Toen ik mijn sportopleiding deed op het CIOS, experimenteerden we met de klas een keer met een hartslagmeter. Wij moesten onze rusthartslag meten direct na het opstaan, diezelfde dag een hoge intensiteitstraining doen en de volgende dag opnieuw onze rusthartslag meten op hetzelfde tijdstip.

Wat bleek?

Mijn hartslag was van 60 naar 80 gegaan! Dat waren 20 hartslagen meer per minuut.  Opeens sloeg mijn hart 1200 keer meer in een uur en daar hoefde ik niets voor te doen. Mijn hart klopte zo snel, omdat mijn lichaam aan het herstellen was van de zware training en dus verbrandde ik vetreserves terwijl ik lag te slapen! Kan iedereen dit? Natuurlijk!

Verbrandingszone? Naverbranding!

Misschien heb je weleens van het ‘Afterburn effect’ of naverbrandingseffect gehoord op internet of via je favoriete ‘goeroe’. Het naverbrandingseffect is de energie die je extra moet verbranden om volledig te herstellen van je work-out. Hoelang denk jij dat een jogger moet herstellen van 30 minuten trainen? Is het 2 uur? 3 uur? 10 uur?

Let me tell you: 30 tot 60 minuten voor de jogger! En wat denk je dat een zware, intensieve training waarbij er microscopische scheurtjes ontstaan in de spieren? Tot wel 48 uur (2 volledige dagen)! In die twee dagen slaap je, zit je op je werk (of je staat, hopelijk?), lees je een boek, zit je te eten enzovoorts.

“Dus ik train 30-60 minuten intensief en ik kan zo’n 2 dagen lang naverbranden, waarbij ik meer vet verbrand en er beter uit kom te zien?” Absoluut, zou mijn antwoord zijn!

Dus?

Hogere intensiteit van je trainingen –> lichaam heeft meer herstelwerkzaamheden nodig (effect kan tot zo’n 48 uur duren) –> hartslag & stofwisseling omhoog –> vetverbranding in rust omhoog –> eindelijk summerproof?

Look for a Great Perhaps,

Sven Maarschalk

Personal Trainer & Vetverbrandingsexpert

Verder lezen

Waarom je met dit type training geen resultaten krijgt

Krachttraining voor vrouwen

De 6 verplichte tips voor de sportschoolbeginner

Comments

comments

Comments

  1. Pingback: Krachttraining voor vrouwen: 8 Redenen - Feel Better Fitness

Comments are closed.