Vullen of voeden?

Als je mijn blog al een tijd volgt (of erg oplettend bent), weet je dat er geen voedsel bestaat die specifiek is voor vetverbranding. Daarvoor moet je wel meer calorieën verbranden dan dat je er binnenkrijgt. Toch zijn er voedingsmiddelen die beter zijn dan andere voedingsmiddelen. Een salade is meestal gezonder dan een Big Mac, bijvoorbeeld (tenzij je er een emmer dressing overheen gooit). 1600 calorieën uit chocola en pizza is niet hetzelfde als 1600 calorieën uit fruit, groenten, noten, mager vlees, vis en gevogelte. Als het op afvallen aankomt, zou dat niet uitmaken, zeggen andere professionals.

Pizza of broccoli?

Ik richt mij met de begeleiding van cliënten op voeding waarvan je vol en verzadigd zit en dit type voedsel maakt 90% van het ‘dieet’ uit. Het grote merendeel dus! Ga maar na, waar zit je voller van? 500 calorieën aan pizza (dit is een halve pizza als je geluk hebt) of 500 calorieën aan broccoli (1.3 kg aan broccoli).

Natuurlijk wint de broccoli. Nu is 1.3 kg aan broccoli te veel voor een normaal mens om op te eten, maar dit geeft goed het verschil tussen twee voedingsmiddelen, ondanks hetzelfde aantal calorieën. Plus, als je 1.3 kg broccoli kunt eten, heb je een probleem.

Satiety Index

Bovenstaande is niet mijn mening, er bestaat een index die de Satiety Index wordt genoemd. Dit is een index die vertelt hoe ‘vullend’ bepaalde type voedsel is voor jou.

Dit is de top 5 meest vullend voedsel (wit brood is gebruikt ter vergelijking met een score van 100):

1 – Gekookte aardappelen (323 punten)

2 – Witvis (225 punten)

3 – Havermoutpap (209 punten)

4 – Sinaasappels (202 punten)

5 – Appels (197 punten)

potato

Yes, een aardappel (wit/zoete aardappel)  wint de competitie als meest vullend voedsel. Dat betekent dus niet dat je onbeperkt aardappelen kunt eten, maar dit kun je wel gebruiken om snel vol te zitten. Welke voeding vult nog meer goed (willekeurige volgorde)?

1 – Bonen (168 punten)

2 – Eieren (150 punten)

3 – Rundvlees (176 punten)

4 – Volkorenbrood (156 punten)

Wat kun je beter laten staan? Wat vult totaal niet? En wat opvalt is: meestal datgene dat slecht vult, is veel calorierijker en zoeter dan zijn/haar gezonde tegenhanger. Kijk maar:

1 – Wit brood (100 punten)

2 – Witte rijst (138 gram)

3 – Mars reep (70 punten)

4 – Croissant (47 punten)

5 – Cornflakes (118 punten)

6 – Banaan (118 punten)

Hierboven staat banaan (118 punten). Dat betekent dus niet dat bananen slecht zijn voor je, het betekent alleen dat het niet zo vullend is.

Conclusie

Wil je afvallen en er leuker, beter uitzien? Concentreer je meer op voeding dat vult, in plaats van voeding dat goed smaakt en waarmee je je vol kunt proppen. Over het algemeen vult voeding met één ingrediént beter dan voeding met meerdere (bewerkte) ingrediënten. Voeding met één ingrediënt is onbewerkt voedsel waar niets is aan toegevoegd (groenten, fruit enz.). Dus ook aardappelen, die toevallig ook laag zijn in calorieën! Mijn tip: eet meer zoete aardappel, meer groenten en 2-3 stuks fruit per dag, voornamelijk sinaasappels en appelen (niet uit een blender!).

 

Look for a Great Perhaps,

Sven Maarschalk
Personal Trainer & Vetverbrandingsexpert

Comments

comments