Het Enige Wat je NIET Moet Eten voor Vetverbranding

Trigger foods

Het enige wat wij niet zouden moeten eten zijn zgn. ‘trigger foods’, voedsel waarvan je meer en meer wilt. Als je er eenmaal aan begonnen bent, kun je niet meer stoppen met eten!

Chips, Nutella, M&M’s, KitKat’s, pizza, alcohol, whatever. Vaak erg lekker, hoog in de suiker, vettig en vol bewerkte chemicaliën die rommelen met je hersenen via beloningssystemen, zodat je terugkomt voor nog meer chips, Nutella, M&M’s, KitKat’s, pizza, alcohol etc. Zij laten jou je goed voelen! En dat is precies waar de voedselgiganten jou willen hebben: verslaafd aan hun product, zodat zij een grotere auto kunnen rijden en de aandeelhouders tevreden kunnen houden.

Om het verhaal wat te dramatiseren, is trigger food ook vaak het type voeding waarvan je niet verzadigd raakt: laag in volume, laag in voedingsvezel (het neemt hierdoor totaal geen ruimte in beslag in je maag) en toch geeft het een hoop calorieën af. Dus verre van ideaal als je meer vet wilt verbranden voor de zomer. En wat ook niet helpt, is dat trigger food vaak verpakt is in grotere verpakkingen (die nooit bedoeld zijn voor een one man show, zodat de kans om meer te eten vele malen groter is.

En dan heb ik alleen nog benoemd wat ongezond is. Wat dacht je van de trend ‘clean eating’ of zgn. ‘gezonde’ voeding als gedroogd fruit, noten, notenbotertjes, fruitsapjes en cruesli/muesli met smaakjes (enzovoorts). Makkelijk te eten en je wilt er al snel meer van eten. Belangrijk is dus dat niet de noten slecht zijn, maar wel als je de verleiding niet kunt weerstaan om er veel van te eten. Dat tikt qua calorieën aardig aan en maakt het afvallen veel ingewikkelder (dan het al is tegenwoordig). Je kunt tegenwoordig al een kwart tot de helft van je dagelijkse calorieën binnenkrijgen tijdens een lunch bij Starbucks of uit 3-5 handjes noten zonder een echte maaltijd te hebben gegeten. En daar gaat het dus mis!

photo-1422246478030-ac94dfdc1dae

Stoppen met trigger foods; 6 tips

De eerste tip is om je voeding bij te houden en digitaal op te slaan (zoals ik in DEZE blog laat zien). Yes, het kan ook met oldschool pen en papier, maar ik raad MyFitnessPal aan op je telefoon. Via de app zie je sneller via schema’s en aantallen wat je binnenkrijgt en wat je nog mag eten per dag. Kijk goed naar je favoriete voeding en de calorieën die je daarmee binnenkrijgt. Dit helpt om inzichten te krijgen in je eetgedrag. Probeer het eens 7-14 dagen uit?!

Tip twee: lekker cliché, maar laat je niet uit het veld slaan als je toch trigger foods eet. Trigger foods zijn ten slotte gewoon lekker en het leven moet ook gebeuren! Alleen niet tot op het niveau waarop je ongelukkig en gefrustreerd achter blijft, omdat je er ook leuk uit wilt zien en je zo wilt voelen. Eet je één keer slecht, probeer het dan gewoon de volgende maaltijd weer opnieuw. Wacht niet tot maandag, de nieuwe maand of een nieuw jaar. Begin nu. Ik begrijp dat dit een mindset-dingetje is, vandaar dat ik hier in de volgende 2 tips dieper op in ga.

Derde tip: eet voor 80-90% voedsel waarvan jij denkt dat het gezond is. Als je voedsel eet met één ingrediënt zit je meestal goed: mager vlees, vis, gevogelte, groenten, fruit en eieren zitten hoog in eiwitten, vezels, volume, rijk aan voedingsstoffen en relatief laag in calorieën – wat je allemaal helpt om vol & verzadigd te zitten wat weer helpt tegen vreetbuien, bv. trigger foods. Gezond eten is vaak ook automatisch slecht eten uitbannen. Slecht eten trekt slecht eten aan.

photo-1458938354258-3e66eb36eb7b

Tip vier: er bestaat geen voedsel dat je dikker maakt. Vetrijk voedsel, gluten, zuivel en noem het allemaal maar op: niets is verantwoordelijk op zichzelf voor een dikke pens. Het enige wat telt, is meer calorieën innemen dan dat je er verbruikt. Je hebt net geleerd dat trigger foods daar een rol in spelen en dat je er makkelijk te veel van eet. De truc is dan ook om gebruik van trigger foods te verlagen of zoveel mogelijk te verbannen.

Vijf: het is makkelijker om je omgeving te veranderen dan je gedrag. Als je die nootjes niet in huis hebt liggen, kun je ze ook niet eten. En als je weet dat je je vol gaat eten in de bioscoop, neem dan zelf iets mee of vermijd de bioscoop. Nog een paar voorbeelden: koop geen troep meer in de supermarkt, zet een flesje water neer op je werkbureau, koop een sta bureau als je vind dat je te weinig beweegt, koop een fiets, haal de snoeppot uit het zicht etc. Nogmaals: makkelijker je omgeving aan te passen dan je gedrag.

Last but not least (six): bereid je eigen voeding voor dat vult en zowel laag in calorieën als in ingrediënten is. Je eet makkelijker voedsel dat makkelijk te eten is, dan voedsel dat je eerst 10-15 minuten nog moet bereiden. Neem om die reden dingen mee als fruit, gesneden wortel, komkommer, tomaatjes, paprika, Griekse yoghurt, handje noten enz. Als je dan toch trek hebt, beperk je op deze manier de schade en krijg je niet ongewild meer binnen dan je zou willen.

Voedsel is niet alleen je persoonlijke benzine, deel van een ‘dieet’ of iets waar je je schuldig over zou moeten voelen.. geniet er ook van! Dat is ten slotte ook leven..

Look for a Great Perhaps,

Sven Maarschalk
Personal Trainer & Vetverbrandingsexpert

PS. Ready for the next step? Klik HIER voor mijn diensten.

Comments

comments