“Ik Wil Wel Gezond Eten Maar ik Weet niet Hoe en Wat”

Ik had laatst een workshop over mindset, voeding en training en vlak voor het einde gingen de meeste vragen over voeding. Goede vragen als “wat mag ik nou wel en niet eten“, “3 of 6 keer per dag eten?” en “hoe weet ik of ik voldoende binnenkrijg?” Met deze blog ga ik in op de wens om gezonder te eten, maar dat jij niet weet hoe en wat.

Meer informatie staat niet gelijk aan meer transformatie. En al helemaal niet als informatie van verschillende bronnen elkaar tegenspreken. Je hoort mij zeggen dat portiecontrole belangrijk is en een ander zegt dat je onbeperkt moet kunnen eten van bepaalde voedingsmiddelen. Je zegt dat je het niet meer weet en je neemt liever geen keuze dan het risico dat je iets fout doet; dit noemt men analysis paralysis. Er zijn namelijk zoveel keuzes dat je niet kunt kiezen, zodat je maar niets kiest.

Recensievanessa

Zeg me nou maar gewoon wat ik moet eten

Ja ja ja. Maar voordat ik dat doe, wil ik je eerst vertellen dat de energiebalans leidend is en dat de dosis het vergif bepaalt. In theorie kun je aankomen van te veel van het goede en je kunt afvallen van minder van het slechte. Daarnaast is er geen voedingsmiddel dat per definitie ‘goed’ of ‘slecht’ is, het is (1) slechts de betekenis die wij aan dat voedingsmiddel geven en (2) je lichaam herkent alleen de voedingsstoffen in de producten. Water is gezond, alleen kan een overdosis je de kop kosten. De dosis bepaalt het vergif.

Met goed en gezond eten bedoel ik in deze blog kwalitatief goed voedsel dat is onbewerkt, onbespoten, (liefst) onverpakt en niet-commercieel. In theorie kun je dus van McDonald’s afvallen, maar eetbaar plastic valt voor mij niet onder kwalitatief voedsel en daarnaast mis je je vitaminen en mineralen.

Wat volgt is een vernieuwde versie van deze blog: Het Makkelijkste Dieet..

Stap 1. Overduidelijke troep moet het veld ruimen

Iedereen weet dat het niet gaat lukken op een dieet van Oreo koekjes, pizza en slagroomtaart. Gun jezelf echter wel af en toe iets lekkers, zodat het proces leuk blijft en je moet uiteraard nog wel kunnen leven. Enfin, you get the point.

Stap 2. Carnavalsvoeding moet ook het veld ruimen

Hier ga ik beginnen om je vraag écht te beantwoorden: “Ik wil wel gezond eten maar ik weet niet hoe en wat – die zegt dit en die zegt dat, die zegt zus en die zegt zo”. Het probleem ligt niet bij stap 1, maar bij stap 2. Er zijn mensen in deze wereld die graag geld verdienen, weten dat jij en ik ‘bewuster en gezonder’ willen eten en dus zetten ze voedingsproducten in de markt die heel erg gezond zijn, vinden zijzelf vooral. De voorkant ziet er hip uit en er staat zelfs op dat het product stevia, gezonde bacteriën en toegevoegde vitaminen bevat. Om het product verder zo lekker mogelijk te maken, dumpen ze er ook een hoop rotzooi in. Alleen dat wordt knap verborgen. En tadaa, carnavalsvoeding.

schijfvanmisleiding

Hierboven zie je voedselwaakhond Foodwatch met de schijf van misleiding. Bedrijven proberen met marketing, claims, ingrediënten en mazen in de wet je om de tuin te leiden. Ze betalen om op ooghoogte te staan en ze betalen om in de reclamefolders te staan die nu bij jou in huis liggen. Of dacht je dat het toeval was en er op het hoofdkantoor van de Appie een bingo werd gehouden welke 20 producten er nu weer eens in de bonus werd gedaan.

Vraag jezelf bij een product altijd als een heuse scepticus af: “wat staat er niet op de verpakking, en kan nadelig zijn voor mijn gezondheid ?” Dat een product ‘light’ is, betekent nog niet dat het beter is. Er kunnen ook nog stoffen aan toe worden gevoegd, alleen staat dat niet op de verpakking! Lees ook: ‘wat is het meest misleidende product van 2015?

voedingclaim1

Wat valt er zoal onder carnavalsvoeding?

-Suikerdrankjes en sapjes (je bent geen 8 jaar oud meer)

-Ontbijtgranen die krokant zijn en smaken naar suiker

-Light producten (zoals frisdranken)

-Gedroogd fruit

-Vruchtenyoghurt en kwark

-In ‘gezonde’ koeken (zoals eierkoek, ontbijtkoek)

-Ketchup (niet gemaakt van alleen tomaten, dat is achterhaald) en andere frietsauzen

-Woksauzen, pastasauzen (maak het zelf!), saladedressings

-Rijstwafels (eenvoudige suikers, snelle stijging bloedsuikerspiegel)

-Chocola (tegenwoordig is het suiker met een chocoladesmaak)

-Luxe broodjes, crackers en beschuit

Schuilnamen voor suiker
Schuilnamen voor suiker. Bron: voedzaamensnel.nl

Stap 3. Vervang het slechte voor het goede

Nu komen we ergens. Dus wat is goed? Hier is een houvast:

Per dag:

-2 porties eiwitten per dag

-2 porties verse (groene) bladgroenten en 2 stuks fruit

-Gebruik verder de palm van je hand, je vuist en je duim voor het beperken van je calorieën. Probeer eiwitrijk voedsel zoals mager vlees, vis of eieren ter grootte van de palm van je hand te eten, koolhydraten ter grootte van je gebalde vuist en probeer vetten zoals oliën (noten tellen hier niet mee) ter grootte van de binnenkant van je duim te houden.

Zo hoef jij geen calorieën te tellen en niets af te wegen en leer je jouw lichaam om slimmer om te gaan met minder eten.

Eiwitten

Belangrijk voor spierherstel en groei. Eiwitten zitten volop in vis, mager (rund)vlees en kip, eieren, noten en zaden, bonen en peulvruchten, groenten (avocado, broccoli, spinazie) en goede koolhydraatbronnen als quinoa, amarant, zoete aardappel en havermout.

Voorbeeld: havermoutpap ’s ochtends met een stukje fruit/bessen en zaadjes, een kip- of zalmsalade, een handje noten mee naar werk en zoete aardappel op je bord tijdens diner.

Koolhydraten

Zoals ik net al opnoemde, zijn quinoa, amarant en havermout goede bronnen van koolhydraten die geen grote impact hebben op je bloedsuikerspiegel en daarnaast hebben ze ook andere voedingsstoffen aan boord (vitaminen, mineralen). Maar ook fruit, (groene) groenten als spinazie, broccoli en kool, zaden, bonen, peulvruchten en verder zilvervliesrijst, boekweit en zoete aardappel zijn goede bronnen van koolhydraten. Qua brood kies je beter voor rogge-, spelt- of zuurdesembrood.

Vetten

Die haal je uit noten (ongezouten, ongebrand) , avocado, gezonde vloeibare oliën (olijfolie extra vierge, koolzaadolie, lijnzaadolie, kokosolie, avocado-olie, walnootolie, hazelnootolie) en vette vis (zalm, felrode tonijn, makreel, haring, kabeljauw, forel, sardienen (op waterbasis) en schaaldieren (niet in boter bakken)).

Voorbeeld: avocado door je salade of shake, zelfgemaakte dressing met olie en/of een handje noten mee naar je werk nemen.

Tot slot is het belangrijk om te weten dat wanneer je je voedingspatroon gaat veranderen, je lichaam tijd nodig heeft om zich aan te passen. Het kan zijn dat je je in het begin juist moe voelt, beetje misselijk en futloos. Dit is een goed teken! Je lichaam is hardaan het werk om zichzelf te zuiveren. Drink veel water en je zult zien dat je je na een paar dagen veel beter voelt en veel meer energie zult hebben!

Look for a Great Perhaps,

Sven Maarschalk
Personal Trainer & Vetverbrandingsexpert

*** Zoek je een leuke outdoor groepsles in de Bollenstreek? Ik geef mijn groepslessen, genaamd Forest Fit, in Lisse. Vind hier meer informatie: http://www.feelbetterfitness.nl/forestfit/

Comments

comments