Waarom je Lichaam Niet Wilt Afvallen

Jouw lichaam houdt ervan om hetzelfde te blijven, het houdt niet van verandering. En zodra er verandering is, wilt het weer terug naar ‘normaal’. Je lichaam wilt niet dat jij in een fit, strak lijf op het strand ligt, maar het wilt simpelweg overleven en oud worden. Dit fenomeen staat ook wel bekend als ‘homeostasis’. Een simpel voorbeeld van homeostasis: als je je in je vinger snijdt, kickstart je lichaam alle mogelijke processen om je vinger te genezen en mogelijke infecties te voorkomen. Goed nieuws als je wilt overleven..

..Maar niet als je wilt afvallen of de pondjes eraf wilt houden. Eén van de theorieën achter homeostase is, is dat ons lichaam een vast punt heeft, en als jij hiervan afwijkt, je lichaam weer terug wilt naar dit vaste punt. Dus bijvoorbeeld: je weegt al jaren 90 kilo, bent opeens 3x gaan sporten in de week, actieve baan, eet gezond en je bent 10 kilo afgevallen. Stap je weer terug op je oude regime, dan wilt je lichaam weer van nature terug naar die 90 kilo.

Een ander mooi voorbeeld is die van de cruise control in je auto: je zet de cruise control aan op de snelheid die jij wilt en het geeft meer of minder gas om die snelheid te behouden. Of een thermometer die je op kamertemperatuur zet.

pink-fitness-center-1432405
Van alleen maar cardio kom je uiteindelijk niet verder

 

Je ziet dus dat je lichaam je ook tegen kan werken! Dat werkt in het geval van afvallen zo:

1) Als je lichaamsgewicht daalt, daalt je stofwisseling

Dit is weer die vervelende homeostase. Dit doet je lichaam, zodat jij niet doodgaat. Dat is misschien vergezocht, maar als jij wel afvalt en je stofwisseling blijft net zo hoog, dan is dat erg inefficiënt van je lichaam. Je kunt het dus langer uithouden met een lagere stofwisseling, terwijl je gewicht daalt. Voor afvallen is het alleen niet leuk: de kunst is dan ook om wel af te vallen – terwijl je stofwisseling hoog blijft. Hoe je dat doet, lees je straks.

2) Efficiëntie = weg van de minste weerstand

Voedsel is energie. Als je minder eet, ga je je onbewust anders gedragen. Je zit als je ook kunt staan of je neemt de lift als je ook de trap kunt nemen. Op deze manier verbruik je minder energie en zo val je minder snel af (of kom je weer sneller aan).

 3) Vetverbranding daalt

Je wijkt af qua vetpercentage van het vaste punt (de homeostase) en dus gaat je vetverbranding trager werken en je lichaam probeert slim te zijn en vet op te slaan. Dit zie ik vooral terug bij diëters die weinig eten en uiteindelijk jojoën.

4) Hormonen die verantwoordelijk zijn voor honger nemen toe

Hoe jij naar eten kijkt, word bepaald in de hersenen. Zodra jij afwijkt van je vaste punt, gaat voedsel er lekkerder uitzien en is er een grote kans dat je meer gaat eten.

Dit alles betekent nog niet dat het je niet gaat lukken, maar wel dat je lichaam (vanuit overlevingsperspectief) je wilt beschermen. Vet is namelijk isolatiemateriaal: het houd je warm en houdt kou buiten de deur.

Dus wat kun je er tegen doen?

 
pommel-horse-573752_960_720
Als een profsporter plotseling stopt, zal hij achteruit gaan in zijn prestaties, spiermassa en andere lichaamsprocessen volgens de homeostase theorie.

Vetverbranding draait om inefficiëntie

Inefficiëntie is in Jip-en-Janneketaal dat je iets niet goed kunt. Wederom weer de reden waarom cardiotrainingen als joggen, fietsen of crosstrainen maar een paar weken werken. In het begin kun je de straat nog niet uitrennen (inefficiënt), maar na een tijdje ren je met gemak 5 kilometer (efficiënt). Je progressie vlakt af en dat is heus niet erg. Wat wel erg is, is dat je je fitnessroutine niet op de schop gooit met inefficiëntere oefeningen of sprints.

Als jij een betere hardloper wilt worden, gaan deze tips dus niet voor jou op. Blijf dan vooral hardlopen! Maar wil jij vet verbranden, er leuker uitzien en je gebruikt hier hardlopen voor, dan doe je iets verkeerd.

De nummer 1 tip voor goede vetverbrandingsoefeningen? Doe oefeningen waar je slecht in bent. Als je er beter in word, doe dan iets anders. Het is dus precies het tegenovergestelde van goed worden in een sport of vaardigheid, dus daarom voelt deze blog wat oncomfortabel. Maar oncomfortabel brengt je in dit geval verder.

trick-672629_960_720

Wat moet ik dan doen?

Hier zijn 4 punten waar je vandaag nog aan kunt werken:

1) Laat je calorieën niet (te snel) vallen

Als je gewicht verliest, daalt dus je stofwisseling. Gooi niet van dag op dag je calorieën door de helft en verban geen complete voedingsgroepen. Begin met 10% van je calorieën en als je blijft stil staan, doe je het nog eens 10%. Tracken kan met apps zoals myfitnesspal.

2) Blijf in beweging

Dit wordt ook wel NEAT genoemd – Non Exercise Activity Thermogenesis. Dat is de energie die je dagelijks verbrandt zonder te sporten, dus traplopen, kauwgom kauwen en handjes schudden. Loop of wandel in je pauze, sta in plaats van zitten en neem de trap in plaats van de lift. Dat klinkt misschien als iets kleins, maar je bouwt wel iets op na een poosje.

Wat ook helpt is bijvoorbeeld een activiteitsmeter zoals een Fitbit of Polar Loop, waarbij je punten scoort of dagelijkse doelen hebt.

3) Wissel van oefeningen

Je lichaam is slim en je went snel aan bepaalde oefeningen. Zorg er dan ook voor dat je niet het hele jaar rond op de loopband staat en het rondje fitnessapparaten doet in hetzelfde tempo, maar zorg voor inefficiënte afwisseling. Maak het dus moeilijker, daag jezelf uit en verzwaar je fitnessroutine! Zo blijf je je lichaam en vetverbranding prikkelen.

4) Eet volumerijke/caloriearme, vezelrijke, eiwitrijke en gezonde-vettenrijke voeding

Eten kan dus als lekkerder worden gezien als je in een periode van vetverbranding zit – en dat is oké. Soms heb je zelfs het gevoel dat je alles wilt eten dat los en vast zit. Dit is de manier waarop je lichaam je in leven probeert te houden. Een hongergevoel is normaal en waarschuwt je, maar de truc is om het te controleren met het juiste voedsel.

Er zijn een paar soorten voedsel die helpen je hongergevoel te controleren, namelijk eiwitten (mager vlees, vis, gevogelte, eieren, supplementatie), vezels (havermout, rogge, quinoa, groenten), volumerijke/caloriearme voeding (groenten, fruit) en gezonde vetten (avocado’s, noten). Deze voeding geeft je een vol en verzadigd gevoel.

Probeer eerst voldoende eiwitten binnen te krijgen, deze verzadigen het best! Daarna de volumerijke/caloriearme voeding, vezels en gezonde vetten. Gooi ten slotte alle junkfood etc. weg of geef het weg. Je kunt honger niet vermijden, maar er dus wel mee leren omgaan! Het is makkelijker om je situatie aan te passen dan je gedrag, zeg ik altijd.

 

Sven Maarschalk
Personal Trainer & Vetverbrandingsexpert

Comments

comments