De Kracht van Geloof

Dokter Bruno Klopfer beschreef in 1957 een man die hij ‘meneer Wright’ noemt en deze meneer Wright had een kwaadaardig gezwel in zijn lymfeklieren dat in een gevorderd stadium zat. Er zaten tumoren zo groot als sinaasappels in zijn nek, borst en oksels. Hij was praktisch uitbehandeld en wachtte op zijn dood.

Meneer Wright daarentegen was er van overtuigd dat een nieuw ontwikkeld kankermedicijn (Krebiozen) hem toch nog zou genezen. Hij was al uitgeput en vocht voor iedere ademhaling toen hij van de dokter kreeg te horen dat ze het gingen proberen. Hij kreeg Krebiozen – althans, dat dacht meneer Wright. Het was namelijk gewoon water.

Dokter Klopfer verwachtte dat meneer Wright het niet lang meer te leven had, totdat hij constateerde dat meneer Wright opstond uit bed en met de zusters aan het lachen was. De tumoren waren flink afgenomen en nog maar de helft in grootte en tien dagen na de eerste injectie mocht hij naar huis. Lag het aan de Krebiozen of de nepinjectie? Niet echt, omdat de andere patiënten via deze methode totaal geen vooruitgang boekten.

Binnen een paar maanden kwamen er negatieve berichten over Krebiozen in de media en al snel begonnen de tumoren van meneer Wright opnieuw met groeien. Met de handen in het haar keerde hij terug naar het ziekenhuis om verhaal te halen bij de dokter. Hij verzekerde meneer Wright ervan dat Krebiozen zich nog in een vroeg stadium bevond en zou hem de laatste, extra sterke Krebiozen toedienen. Meneer Wright zijn tumoren namen opnieuw af en hij was weer de vrolijke man van eerst. Niet wetende dat het opnieuw water was..

De Kracht van Geloof

Geloof is het krachtigste wapen ter wereld. Meneer Wright kon met geloof zijn tumoren terugdringen tot 50% en kon zelfs naar huis gaan. Als vrouwen geloven dat ze schijnzwanger (pseudocyesis) zijn, kunnen ze grotere borsten krijgen, borstmelk produceren en gewicht aankomen. Geloof laat topsporters harder rennen, studenten harder presteren en kan depressies laten verdwijnen. Maar zogenoemde placebo’s komen ook voor in sales en marketing: zo kun je duurdere wijn en bekend bier lekkerder vinden dan goedkopere en minder bekende varianten, ook al is er tegen je gelogen.

belief_by_evalovinlucy

Fake it till you make it? (Maak jij deze fout?)

Als afvallen makkelijk was, had iedereen op de voorkant van de Men’s of Woman’s Health gekund. Ik ben de eerst die toegeeft dat een gezonde manier van leven, eten en bewegen moeilijk is. Al die bedrijven met hun pilletjes, poedertjes, zalfjes gemaakt van tarwegras en speciale programma’s die gebaseerd zijn op de stand van de sterren, die je beloven keihard vet te verbranden, spiermassa aan te komen en meer energie te hebben.

En er zijn altijd mensen die beweren resultaat te hebben door deze programma’s, maar komt dat echt door die pilletjes, poedertjes, zalfjes en speciale programma’s?

Als jij €89,95 besteed aan een potje pillen, ga je waarschijnlijk ook meer letten op wat je eet en ga je ook vaker sporten. Je wilt dat het werkt, toch? €89,95 is een hoop geld en je vind het anders zonde.

Vier weken later kan je riem al strakker, 2 kilo kwijt en krijg je allerlei complimenten. Maar ben je echt 2 kilo kwijt door die pillen van €89,95? Of ben je je ervan bewust dat je beter moet eten omdat je een potje pillen hebt gekocht van €89,95?

MTI3NTgxNjIzOTYwMzM0MzA2

Wat als je een placebo neemt om jezelf voor de gek te houden?

Dit is mij ook overkomen: ik kocht een potje vetverbrandingspilletjes (€24,00) net voor de zomer in de hoop dat het veel effect zou hebben. Om het kracht bij te zetten, ontwierp ik een nieuw fitnessschema en ik deed gezonde boodschappen en ging vroeg slapen. Ik werd er chagrijnig van en had een korter lontje voor geduld, maar had ook resultaat. Alleen had ik die resultaten ook gehad zonder de pilletjes.

De les voor jou is deze: het maakt niet uit wat je doet, als je er in gelooft, werkt het! Het beste programma, eetmethode of lifestyle is hetgeen waar je heilig in gelooft en makkelijk te volgen is. Geloof je er niet in? Succes, maar grote kans dat je het niet gaat redden.

Gerelateerd: Het vervelende kind en Waarom je doelen falen

images

Dus wat moet je doen?

Spring niet van programma naar programma of van methode op methode, maar schrijf eens uit waar jij wel in gelooft en volg dat plan. Pak een pen, pak een velletje papier en begin met schrijven. Hoe vaak ga je naar de sportschool? Welke oefeningen ga je doen? Welke boodschappen haal je wel en welke niet? Wat ga je eten op je werk? Hoe ga je om met eetbuien thuis na het avondeten?

Schrijf het op en laat het iemand lezen waarvan je houd. Huur een coach in. Vraag vrienden om steun. Vraag de fitnessinstructeur om advies. Maar ga all in op de manier waarin jij gelooft. Als je dat doet en het werkt niet, mag je klagen. Maar ik denk dat dat onwaarschijnlijk is.

Je gedachten en waar je in gelooft is het krachtigste wapen ter wereld. Ghandi kreeg 300 miljoen Indiërs achter zich en Meneer Wright overwon tijdelijk zijn ziekte. En dat door geloof.

Gerelateerd: Je hebt Zicht, maar heb je ook Visie?

Vraag: waar in je leven (relaties, fitness, werk, lifestyle) gebruik jij een placebo en ga je je daaromheen anders gedragen?

“Alles wat we zijn is het resultaat van wat we hebben gedacht” – Buddha

Look for a Great Perhaps,

Sven Maarschalk
Personal Trainer & Vetverbrandingsexpert

PS. Meld je hieronder aan voor mijn wekelijkse nieuwsbrief, waarin ik exclusieve fitness- en voedingstips deel die niet op mijn blog of Facebook terecht komen! Ook ontvang je dan mijn E-book ‘10 Kick-Ass Tips naar een Beter Lichaam‘.

Comments

comments