Moet ik per se Squatten voor Resultaat?

Squats, het lijkt in fitnessland wel overal het antwoord op: grotere benen, meer vetverbranding, massale armen of een taille om door een ringetje te halen. Als je de meeste fitness professionals benadert met zulke doelen, zullen ze vaak squats voorschrijven. Ik ben er ook zo een, maar is het echt nodig? Zijn er alternatieven?

In fitnessland bestaat er geen one-size-fits-all in, niet voor voeding, niet voor de manier waarop jij je leven moet leiden en niet voor training. Er leiden meer
wegen naar Rome. Er zijn zeker ook alternatieven.

 

Er wordt soms erg heilig gedaan over squats en het is niet alles. Laten we hieronder in 4 punten eens bekijken waarom dat – volgens mij – zo is.

PS. als ik het heb over de squat in deze blog, dan bedoel ik de oefening backsquat. Dit is een squat, waarbij een gewichtsstang op je schouders rust, achter je nek.

Screen Shot 2015-08-19 at 19.53.04

1. Het is technischer dan je denkt

Goed squatten is niet even een gewicht op je schouders zetten, het gewicht uit het rek halen, een paar stappen naar achter doen, naar beneden zakken en weer rechtop staan.

Er zijn veel meer dingen waar je rekening mee moet houden als je veilig wilt squatten. Het gaat waarschijnlijk veel theoretischer en dieper dan wat ik hier ga vertellen, maar het lijkt er op:

Je draait de kop van je bovenbeen naar buiten in de kom van je heup bij het zakken.

Je houdt je lichaam rechtop terwijl je naar beneden zakt. Je zakt dus niet in als een pudding. Alles is recht: je schouders en je hoofd staan allemaal in één lijn.

Tegelijkertijd strekken van je knieën en heupen om rechtop te komen. Het één gaat niet voor het ander. Zou er gek uitzien en het zet onnodige stress op je onderrug en knieën.

Een squat doe je dus niet even. Laat een professional naar jouw squat kijken of laat je filmen en vergelijk dat met filmpjes van Youtube, mits ze worden voorgedaan door een professional. Neem niet zomaar klakkeloos iets over van internet.

2. Niet iedereen is gemaakt om goed te squatten met goede techniek

Niet iedereen is voor de squat gemaakt. Dat is niet mijn mening, dat is gewoon keiharde biologie en biomechanica. Mensen met lange bovenbenen, een inflexibele wervelkolom en een heupstructuur die niet in jouw voordeel is (zie foto’s hieronder), ga jij niet in een lekkere positie komen onderin je squat.

Veel professionals gaan in zo’n complex geval aan de slag met stretchen of krachttraining voor andere spiergroepen zodat het wel lukt, maar soms zit je gewrichtsstructuur gewoon in de weg. Tenzij je ervan houdt om je gewrichten te voelen afbrokkelen, is het doelloos. Soms is je lichaam niet ‘ontworpen’ door papa en mama om een squat, lunge, vlinderslag bij het zwemmen, een sleeppush bij het hockey of een mooie vrije worp bij basketbal goed uit te voeren. Maar dan zijn er altijd bewegingen waar jij perfect voor bent ‘ontworpen’. Het is alleen een mythe dat je alles zomaar zult kunnen uitvoeren, pijnvrij. Zie hieronder wat plaatjes van verschillende bot- en gewrichtstructuren.

.

Pic-1
Eén wijst er naar de zijkant, één wijst er naar boven. Deze mensen kunnen niet hetzelfde squatten omdat de kop anders in de kom steekt.
pic-2
De kop van het linkerbeen is veel langer dan die van de rechter. Hierdoor squatten deze mensen ook weer anders.
pic-6
Hier zie je bij de linkerheup dat de kom naar beneden is gericht, de rechter is naar de zijkant gericht. Ook deze mensen squatten anders. Geen one-size-fits-all..

3. Het kan onnodige druk op je lichaam zetten

Afhangend van je techniek en uitvoering van je squat, kan de oefening (veel) stress op je lichaam zetten, en dan met name op je onderrug, knieën en schouders (als je een back squat doet, belast dit de schouders meer). Prima als je een gewichtheffer bent, maar als recreant zou je de oefening alleen moeten doen als je weet wat je doet en je techniek voldoende is.

Als je bijvoorbeeld een zware sport doet als rugby, wil je geen zware squats meer doen 1-2 dagen voor een wedstrijd. In dat geval kies je voor oefeningen die lichter zijn voor de gewrichten, zeker als je tijdens de wedstrijd meer klappen krijgt op de gewrichten. Maar ook als je geen zware sport doet, kan een zware back squat veel druk en stress zetten op zwakke lichaamsdelen en gewichten, niet altijd nodig als er ook alternatieven bestaan (zie volgende punt).

4. Er zijn veel alternatieven om hetzelfde gedaan te krijgen

There are plenty of top level athletes, bodybuilders and your average Joes that have got jacked quads, massive hamstrings, powerful glutes and incredible sport performances thanks to performing back squats.

However, there are also many people who have achieved amazing performances and physiques without ever having touched a back squat.

If you’re after bigger legs, more lower body power or glutes that you could bounce a coin off, there are a ton of alternatives to performing back squats that will still move you towards your goals.

Een paar alternatieven voor de squat:

Leg pressing, twee- en eenbenig

Split squats

Bulgarian split squats

Front squats

Skater squats (kan ook met een setje ringen of TRX voor balans)

Trap bar deadlifts

Snatch grip deadlifts

Hack squats

Prowler/sled duwen

Prowler/sled achteruit duwen

Zoek de oefeningen op, op YouTube als je ze niet kent. En bovenstaande wil dus niet zeggen dat je niet meer moet squatten, maar wel dat er ook veel leuke alternatieven zijn.

Als je deze blog van A tot Z hebt gelezen, zou je nu moeten weten of de squat bij je past. Zo nee, doe iets anders. Zo ja, go for it!

Look for a Great Perhaps,

Sven Maarschalk
Personal Trainer & Vetverbrandingsexpert

Comments

comments