Op je 40e het Roer Omgooien en Afvallen – Het Verhaal van Joël

Voor het eerst op mijn blog wil ik iemand uitlichten die in een jaar tijd zijn leven op z’n kop heeft gezet door één deel van zijn leven drastisch te veranderen: zijn gezondheid en fitness. Joël is een drukke ondernemer in de ICT branche, heeft 4(!) jonge dochters en een sociaal leven. Niet voor niets dus dat gezondheid op de laatste plaats kwam. 27-08-2015 besloot hij het roer om te gooien.

IMG_6266
Joël voordat hij bij mij begon in 2015

Na een gesprek begonnen we op 27 augustus 2015 met de eerste training. Ik doe dan eerst de nulmeting, de allereerste meting: 116.5 kilo, vetpercentage van 31.7% en een taille van 116.5 cm – allemaal zorgwekkende cijfers voor mij als trainer. Joël over zijn eerste ervaring:

De dag dat ik 40 jaar werd was ook de dag dat ik begon met mijn eerste les personal training bij Sven. Waarom ben je begonnen met personal training vraag je je misschien af. De afgelopen vijftien jaar heb ik best wel vaak geprobeerd om zelfstandig voldoende lichaamsbeweging te pakken. Een abonnement op een (saaie) sportschool, fiets opgeknapt en avondjes fietsen, met vrouwlief lange wandelingen maken. Maar elke keer raakte dit in het slop en kwam het er niet meer van. Met een beroep als zelfstandig ICT-er zit je echt veel uren te werken, dit helpt ook niet. Ondanks de grote hoeveelheid energie welke ik uit mijn werk haal en welke ik door mijn gezin kreeg voelde ik me futloos, ik had slapeloze nachten en werd regelmatig geplaagd door ernstige hoofdpijn tot migraineaanvallen aan toe.  

Opeens was het voor mij klaar. Er veranderde iets in mij waardoor ik besefte dat ik op deze manier niet verder kon. Mijn levensstijl was ongezond en ik voelde me waardeloos. Ik ben succesvol in mijn werk en ik voel me trots als ik aan mijn gezin denk. Ik wilde mee kunnen doen met mijn vier dochters, er voor ze zijn, samen met hun oud worden. Dit gaat niet op de manier waarop ik nu leef. Dit was de trigger welke mij aanzette om hulp te gaan zoeken.

Dus zo stond ik opeens op het fitpleintje in Lisse met Sven, mijn eerste personal training! Ik vond het spannend en ook wel een beetje eng. Wat zouden we gaan doen, kan ik het wel? Na een uur lang gesport en veel geleerd te hebben was ik kapot, afgemat, verslagen maar voldaan. Die avond ben ik nog nooit zo snel in slaap gevallen. Ik kon me niet herinneren wanneer ik voor het laatst zo snel en zo diep geslapen heb. De dagen daarna hetzelfde, snel en diep geslapen. Na één training had ik al mijn eerste succes te pakken!

Helaas kwam een vreselijke spierpijn en pijn in mijn lijf opzetten. De dagen erna kon ik mijn armen nauwelijks gebruiken. Dit zal ik nooit meer vergeten, mijn armen, schouders en nek waren kapot. Verschrikkelijk, mijn lichaam was niet gewend aan fysieke inspanning. Na een dag of 3 a 4 werd het beter, maar toen kwam de volgende les er al weer aan..

Halverwege..

Joël vervolgt:

Sven heeft mij ook geholpen om bewust te worden van wat ik eet. Door de combinatie van bewegen, opletten op mijn voeding en (nu ook eindelijk) goede nachtrust merkte ik dat na een maand of twee a drie mijn kleding te groot begon te worden (of raakte ik centimeters kwijt?). Ik moest nieuwe kleding gaan shopping. Nu na 1 jaar ben ik 3 kleding-maten “gekrompen”. Afvallen was niet eens mijn belangrijkst doel, het is mooi meegenomen dat ik centimeters kwijtraak en mijn vetpercentage minder is geworden. Ik wilde fit worden voor mijn dochters dat was mijn doel. Mijn bloedwaardes zijn terug naar normaal. Ik stond namelijk onder controle bij de huisarts omdat ik een te hoog cholesterol – en vetgehalte in mijn bloed had.

11 voordelen

Sporten is niet alleen maar minder eten, afvallen en sporten. Joël hield namelijk een lijstje bij van alle voordelen die hij had ervaren door mijn trainingen en het veranderen van zijn levensstijl. Hij zegt hierover het volgende:

Direct na de eerste training merkte ik veranderingen in mijn lijf en mijn leven. De weken en maanden welke volgende veranderde een hoop positieve dingen in mijn lijf. Hieronder mijn succeslijst met maar liefst elf punten waarvan ik nooit heb durven dromen dat dit zou veranderen of verbeteren. Dit heb ik bereikt door meer lichaamsbeweging en meer bewust met voeding om te gaan.

 • Elke ochtend werd ik wakker gemaakt door rugpijn (laag in mijn rug). Dit is verdwenen na een aantal weken.
 • Al heel snel kon ik lang staan en lopen volhouden. Geen vermoeide benen en rug meer.
 • Een jaar lang geen migraine meer. De hoofdpijn waarvan ik veel en vaak last had werd minder en minder heftig.
 • Elke maand had ik wel last van mijn nek of schouders. Een stijve nek had ik om de maand een week lang. Hier heb ik het afgelopen jaar geen last meer van gehad.
 • Betere concentratie en meer energie op mijn werk.
 • Altijd voldoende energie om mee te doen en mee te gaan met mijn dochters.
 • Mijn huidallergie (druk urticaria) is zeer sterk verminderd en zelfs bijna verdwenen. De medicijnen welke ik hiervoor innam heb ik nu zeker 9 maanden niet meer nodig gehad. Wie had gedacht dat een huidallergie kan worden overwonnen door je voeding aan te passen en meer te gaan bewegen!
 • Ik slaap beter en langer. Een jaar geleden kon ik nog lang en laat wakker liggen zonder dat ik in slaap viel. Hierdoor had ik altijd maar korte nachtjes slaap, en werd nog vermoeider wakker dan de dag daarvoor.
 • Mijn vrouw heeft aangegeven dat ik veel minder tot niet meer snurk wanneer ik slaap.
 • Na 1 jaar bijna 10 kilo lichaamsgewicht verloren.
 • 3 kleding maten kleiner.

De laatste meting..

De laatste meting heb ik begin juli gedaan en was het volgende: van 116,5 kilo naar 105,9 kilo, vetpercentage van 31,7% naar 28,9% (dat lijkt weinig, maar dat is toch ruim 7 kg vetmassa) en een taille van 116,5 cm naar nu 105 cm. Joël heeft ongeveer 3 kilo spiermassa opgebouwd, waardoor hij per dag automatisch 300 calorieën meer verbrandt dan een jaar eerder, daar hoeft hij niets voor te doen.

IMG_6330
Voor

 

IMG_6343
Na
425324261_2379249400488097688
Zomer 2016

Belangrijke laatste woorden

Ik wil met deze blog niet bereiken dat je jezelf moet vergelijken of je verwachtingen en doelen moet bijstellen. Ik licht dit uit omdat Joël laat zien dat de belangrijke verandering tussen je oren zit: positiever, lekkerder in zijn vel, meer energie, maar ook kalm(er) als zijn dochters iets doen wat niet mag, enzovoorts. Afvallen is bijzaak, dat kwam er ‘gewoon’ bij. Hij deed dit voor zijn vrouw en kinderen en omdat hij zijn situatie zat was. Heb jij ook zo’n waarom? Waarom wil jij wat jij wilt? Als je ‘gewoon’ wilt afvallen, komt dat niet erg sterk over.

Look for a Great Perhaps,

 

Sven Maarschalk

Personal Trainer & Vetverbrandingsexpert

PS. wil jij dit ook? Bekijk personal training en wie weet. Joël wist dat hij het niet alleen kon. Als je auto kapot is, doe je het toch ook niet zelf? Als je een hypotheek wilt afsluiten, ga je toch ook met een adviseur praten? Toch is het nog een taboe om met een voedingsdeskundige of personal trainer over je belangrijkste bezit te praten: je lichaam.

Comments

comments