Wanneer Kun je het Best Koolhydraten Eten?

’s Werelds meest gegeten en favoriete voedingsstof: koolhydraten. Er bestaan nauwelijks voedingsonderwerpen die meer besproken zijn dan koolhydraten. Zo zou het slecht voor je zijn en zou je het zoveel mogelijk moeten vermijden. Wat is er van waar? Is het een onderdeel van een volwaardig voedingspatroon? En wanneer kun je ze het best eten?

Koolhydraten zorgen voor energie en de juiste voeding waarin koolhydraten zitten, bevatten ook veel vitaminen en mineralen. Koolhydraten horen in een gezond, gevarieerd voedingspatroon.

Koolhydraten maken je niet dik

Te veel eten maakt je dik. Als je meer eet dan je verbrandt, moet de riem een tandje strakker. Het soort voedsel heeft daar niets mee te maken. Het is wel waar: koolhydraten kunnen behoorlijk aantikken als je er te veel van eet – ook omdat simpele koolhydraten niet goed verzadigen, zoals chips en chocola. Je kunt er van blijven eten. Eén van de beste manieren om niet te veel te eten, is je voeding bij te houden in een app als MyFitnessPal.

“Dus.. wanneer moet ik dan koolhydraten eten?”

Het simpele antwoord is: het maakt geen zak uit, zolang de energiebalans niet wordt overschreden. Als je minder eet dan de energiebalans val je af, als je meer eet kom je aan in gewicht. De timing van eten verandert daar niets aan. En of je dat in twee of zes maaltijden propt, maakt ook niets uit.

Zoals met zoveel dingen zijn er uitzonderingen. Als je weinig calorieën eet op een dag, als je langere perioden niet eet (vasten) of als je aan krachttraining doet, dan zou ik zeggen dat de timing wel uitmaakt. In dat geval raad ik aan om de meerderheid van je (complexe, = langzaam verterende) koolhydraten 1-2 uur voor je training en 30 minuten na je training te eten.

Hierdoor gaat je bloedsuikerniveau omhoog, waardoor je meer energie in je training kunt stoppen en helpt voorkomen dat je spiermassa kwijtraakt.

Nog vragen? Je kunt mij altijd e-mailen op sven@feelbetterfitness.nl

Look for a Great Perhaps,

 

Sven Maarschalk

Personal Trainer & Vetverbrandingsexpert

Comments

comments