Zo Krijg jij je Kinderen Geïnteresseerd in Sport en Beweging

Ik zie een stijgende trend: de jeugd verouderd. Ouders geven hun kinderen suikerdrankjes en koek mee naar school om ze tevreden te houden. Geven ze een tablet of telefoon in hun handen, zodat ze stil zijn. We leren (lees: programmeren) kids dat ze stil moeten zitten (thuis, op school). Resultaat? Kinderen zeuren als ze iets fysieks moeten doen. “Dit is niet leuk“, “Ik wil niet meer“, “Ik heb geen zin meer” enzovoorts.

Weet je waar ik heilig van overtuigd ben? Dat het grotendeels de fout is van ouders. Niet die van het kind. De vaders en moeders van de kinderen. Het zijn ouders die hun kids voeden en accepteren dat hun kind iedere dag een ijsje en een koekje verdient. Het zijn de ouders die hun kids een tablet toestoppen, zodat de ouders een rustigere avond kunnen hebben (of omdat AL hun vriendjes ook een tablet hebben). Het zijn ouders die hun kind voor de TV parkeren met een schaaltje choco cornflakes, zodat ze stil en tevreden zijn ’s ochtends, terwijl ze met hun kind zouden moeten communiceren en ze het goede voorbeeld moeten laten zien.

Wil jij deze blog beluisteren? Dat kan hieronder!

2

Ach, wat weet ik er ook van, hè?

Ik ben een jonge vent van 23 zonder kids (hopelijk). Ik heb nog nooit een kind opgevoed. Heb nul ervaring met het opvoeden van een kleintje. Wie ben ik om over het activeren van kinderen te praten en schrijven? Maar ik zie wel een probleem zich ontwikkelen. Het lijkt er tegenwoordig op dat hoe jonger je bent, hoe ouder je je gedraagt en hoe ouder je wordt, hoe jonger je je gaat gedragen.

Deze kinderen zijn de toekomst! Vaders en moeders, dit zijn jullie baby’s en kinderen! Voed ze op, voed ze goed, steun ze, leer ze belangrijke levenslessen, begeleid ze, praat me ze (en leer je kind écht kennen), moedig ze aan bij het bereiken van hun diepste fantasieën en levenswensen! Alleen.. hoe krijg je die bengels geïnteresseerd in sport en bewegen? Met campagnes en tv spotjes soms?

Heb jij enig idee waarom onze samenleving nog nooit zó dik, depressief en ziek is geweest? Waarom het aantal verslavingen nog nooit zo hoog is geweest? Of het aantal echtscheidingen? Zelfmoordpercentage?

Omdat we met z’n allen die zooi programmeren in onze kinderen en in onszelf! We hebben verandering nodig!

3

Verander de manier waarop je communiceert

Aapje ziet, aapje doet. Wees dus een goed voorbeeld. Koop gezond in, eet het samen op, train en beweeg. En het belangrijkste: laat zien dat het een positieve invloed heeft op je leven. Kinderen pikken dit op.

Een mooi voorbeeld hiervan: ik train vaak een uur op zondag. Zo ook afgelopen zondag, toen er halverwege een man kwam binnenlopen met zijn zoon en dochter. Vader deed zijn oefeningen en de kinderen liet hij spelen (als het mooi weer is, train ik buiten op een grasveldje). De kinderen begonnen na een tijdje hun vader na te doen: aapje ziet, aapje doet, aapje vergeet nooit meer!

imitatie

Ga er niet recht tegenin, maar luister

Als we het niet eens zijn met kinderen, hebben we de neiging om in de verdediging te schieten. Hierdoor gaan kinderen zich ook verweren en gaan ze redenen verzinnen om niet mee te werken. Het kind werkt niet mee of het is ongelukkig als het mee moet doen.

Voorbeeld: als een kind zegt: “ik heb geen zin om te sporten“, zeg dan niet “maar sporten is goed voor je!”. Het kind zal tegen je ingaan en willen bewijzen dat het gelijk heeft. Jouw intentie is goed, maar het kind zal zich verdedigen om zijn/haar zelfvertrouwen en ego te verdedigen.

Begeleid ze

Neem de rol aan van een coach. Stel vragen in plaats van commando’s. En voordat je vragen stelt, vraag of je vragen mag stellen(!) Neem een open lichaamshouding aan. Lach. Stel je kind op zijn/haar gemak. Vraag hoe je de ervaring van bewegen en spelen leuker kunt maken voor het kind? Hoe kan het gemakkelijker?

Reflecteer woorden

De woorden die kinderen kiezen, gebruiken ze met een reden. Er zit een diepere betekenis achter. Als je kind zegt waarom het NIET wilt, benadruk die woorden dan niet. Als er wat optimisme te vinden is, gebruik die woorden dan. Als je jezelf spiegelt met je kind, zorgt dat voor vertrouwen en vertrouwen is de lijm voor een gezonde relatie.

Stel dat je zoon voetbalt. Hooghouden met zijn rechterbeen gaat goed, het lukt soms wel 45x. Vraag eens: “kun je het ook met je andere been?”

Voor sommige kinderen is zo’n vraag genoeg om het te proberen. Andere kinderen leggen zich daarbij neer. Reflecteer in dat geval hun negatieve zelfspraak niet. Laat zien dat je het begrijpt en dat het moeilijk is. Het helpt zelfs als het zelf eens probeert en faalt. En daarbij lacht en er positief mee omgaat. Begin je al te begrijpen welke boodschap ik op je over wil brengen?

1

Speel

Leg die tablet aan de kant, koop een tafeltennis setje en gebruik die stenen tafeltennistafel eens buiten. Pak een voetbal en ga een balletje trappen. Doe gezelschapsspelletjes met het gezin. Weet ik veel. Je hoeft heus niet naar de sportschool te gaan om gezond te worden. Het kan ook leuk zijn!

Zoek iets wat niet gelabeld is als ‘beweging’

Als je na deze tips denkt nog moeite te hebben om je kind te motiveren, heb ik hier de laatste en goede tip voor je: zoek iets wat niet gelabeld is als ‘beweging’. We hebben de neiging om in hokjes te denken: gezond vs. ongezond eten, goede vs. slechte oefeningen, lekker vs. vies voedsel, leuke activiteiten vs. saaie activiteiten enzovoorts. Waarom zoek je geen activiteit die wel beweging vereist, maar door je kids niet gezien wordt als ‘beweging’. Ga een dagje zwemmen of naar het strand als het lekker weer is. Of paintballen, indoor rotsklimmen, karten, mountainbiken of skaten.

_13072551f10bb71830cfather-exercise-1200x900

Nodig ze uit

Maak het makkelijk om ‘ja’ te zeggen. “Hey, we gaan skaten in het park! Heb je zin om mee te gaan?” Nodig hem/haar uit om iets te gaan doen wat jij toch gaat doen, of hij/zij mee gaat of niet. Zegt je kind nee, vertel dan achteraf dat je het leuk hebt gehad en nodig je kind de volgende keer weer uit.

Dus

Communiceer beter: aapje ziet, aapje doet. Wees een goed voorbeeld en neem de rol aan van een coach, niet die van commandeur. Reflecteer positieve woorden. Zoek activiteiten die niet worden gezien als ‘alleen maar bewegen’. Zoek naar speelse activiteiten voor ieder niveau. Maak ten slotte de uitnodiging om mee te doen specifiek en speels.

 

Look for a Great Perhaps,

Sven Maarschalk

Vraag: hoe vaak doe jij iets sportiefs met je kind? Zet je reactie in de comments hieronder!

Verder lezen

Filters, Gedachten, Emoties en Afvallen

Je Doet Hard je Best.. en Waarom Dat Niet Werkt!

Obese, Engeltjes, Duiveltjes en Aapjes

Het Vervelende Kind en Waarom je Doelen Falen

 

Comments

comments